Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2011/01/06

Nové příležitostné razítko

Od včerejšího dne - 5. ledna 2011 - je na pražské hlavní poště "110 00 Praha 1" v Jindřišské ulici používáno příležitostné poštovní razítko k vydání nové poštovní známky "Kašpar Maria ze Šternberka", která vyšla téhož dne. Grafický návrh: Oldřich Kulhánek, razítko bude na hlavní poště používáno až do pátku 14. ledna 2011.


Sběratelé tak mají dost času na přípravu hezkých dopisů vyfrankovaných aršíkem, či jen známkou z něj. Bohužel, chtějí-li mít jednoznámkovou frankaturu, znamená to poslat v tuzemsku doporučenou zásilku III. hmotnostního stupně (501-1000 gr.), která má odpovídající tarif - 43,00 CZK. Tedy nejlépe vzít nějaký katalog, protinárazovou obálku a vzhůru na poštu.
V případě poslání do zahraničí jsou nejbližší frankatury za doporučený dopis do hmotnosti 20 gramů. V případě zaslání do Evropy je tarif za prioritní odeslání 53,00 CZK (zřejmě proto v ten samý den vydala Česká pošta s.p. i druhou - desetikorunovou známku). V případě zaslání do Zámoří je tarif ekonomy za stejných 53,00 CZK, prioritní pak o celou korunu dražší - 54,00 CZK.
Nezbývá než popřát příjemnou zábavu při přípravě hezkých - sběratelských - celistostí. A samozřejmě se modlit, aby za přepážkou seděla zkušená pracovnice, která nezmrší (dlouho jsem nad tímto slovem váhal, ale jak jinak to napsat - tedy myslím ještě slušně) otisk razítka. Tedy měla dobrou razítkovací barvu, kvalitní polštářek, dobrou podložku a trénovanou ruku (někdy za to jakkoli dobře trénovaný pracovník pošty vskutku nemůže!). 

Žádné komentáře:

Okomentovat