Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2011/04/13

Pamětní list České pošty s.p. aneb "Cesta do pekel?"

V úterý 12. dubna 2011 vydává Česká pošta s.p. již pátý pamětní list, tentokrát k "50. výročí letu Jurije Gagarina" v nákladu 1.200 kusů (číslované: 011601-012800). Prodejní cena je 40,00 CZK, k dispozici jsou u filatelistických přepážek hlavní pošty v Praze.


Co je určitou "novinkou" je použité - dle vydavatele "první pamětní razítko s textem: 50. VÝROČÍ LETU JURIJE GAGARINA, PRAHA, 12. 4. 2011". Tou "novinkou" začíná cesta do pekel (zřejmě v oddělení známkové tvorby České pošty s.p.). Proč právě cesta do pekel? Inu proto, že většinou začíná dobrými úmysly.

Dobrým úmyslem je bezesporu nabídnout pro sběratele (i pro nesběratelskou veřejnost) nějaký nový produkt. To se podařilo, pamětním listům není co vytknout. Co se však krutě nepodařilo je "razítko". Ano, je první (sám za sebe doufám, že v této podobě poslední), pamětní rovněž, razítko také. Ale je poštovní? A to je - dle mého názoru hlavní problém. V současné době bych vydavateli pamětních listů doporučil u podobných razítek používat výraz "kašet". Tedy něco jen tak pro radost, ale bez poštovní funkce. A z toho důvodu by jím neměla být "znehodnocována" poštovní známka (byť si ji samotný emitent jistě může znehodnocovat čím a jak chce). Pak by ale neměl budit zdání, že se jedná o filatelistický materiál - tedy nabízet nebo informovat o jeho vydání na stránkách primárně určených pro sběratele. Výhledově bych tento list doporučil spíše do společnosti například hrnečků či triček s potisky loga České pošty s.p., či jinými podobnými motivy.

Je to tak trochu i o promarněné příležitosti. Grafický návrh razítka stál jistě nemalý peníz, jeho výroba již menší (jedná-li se o razítko systému TRODAT), či větší (je-li razítko klasicky ryté). Tou promarněnou příležitostí mám na mysli, že toto razítko (s přidělanou jedničkou) mohlo na poště "110 00 Praha 1" státnímu podniku Česká pošta s.p. vydělávat nemalé peníze! Jak? Poměrně jednoduchým způsobem, těch 1.200 kusů příležitostných pamětních listů by se prodalo tak jako tak, ale kromě toho by po celý den na poštu chodili sběratelé, kteří by si nechávali tímto razítkem "znehodnotit" platné poštovní známky, ať už ve čtyřblocích, nalepené na obálkách či "pamětních listech" vlastní provenience, případně korespondenční lístky (včetně tzv. "kontrolního" otisku). Věřím, že kromě toho by přišlo i několik pytlů od mimopražských sběratelů s žádostí o tento otisk. Myslím, že množství takto "znehodnocených" známek a korespondenčních lístků (bez nutnosti pro Českou poštu s.p. odvést jakoukoliv adekvátní službu) by tu dovyrytou jedničku a čas dvou pracovnic na hlavní poště bohatě (možná i více než bohatě) zaplatilo.

Možná by mohl i Svaz českých filatelistů vydavateli - České poště s.p. - doporučit změnu a do budoucna tyto "kašety" nepoužívat. Je trochu paradoxem, že sám vydavatel na svých produktech používá "napodobeninu poštovního razítka".

Žádné komentáře:

Okomentovat