Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2011/05/25

Společné česko-slovinské vydání známek vychází v pátek

V pátek 27. května vychází v České republice a ve Slovinské republice společná emise pod názvem "Johann Gerstner (1851-1939)". Tématicky budeme informovat o české známce později, dnes - v předstihu - představujeme slovinské vydání.
Samotný zoubkovaný aršík - dle výtvarného návrhu Karla Zemana - má nominální hodnotu 1,33 EUR, jistou zajímavostí je v pravém dolním rohu natištěný čárový kód. Je tištěný čtyřbarevným hlubotiskem kombinovaným s ofsetem ve francouzské tiskárně Cartor Security Printing, vychází v nákladu 80.000 kusů.


Razítko prvního dne bude v používání na poště "1101 Ljubljana". Zda je razítko určeno pouze na znehodnocení známek na obálkách prvního dne vydání, či je v používání i na poště v příslušný den, jsme zatím nezjistili.


Na obálce prvního dne vydání je kresebný motiv průčelí budovy Opery a baletu v Ljubljaně a houslí v pravé části obrazu.


Co je pro nás poněkud netypické - aršík vychází 27. května 2011 - ukončení jeho prodeje je plánováno o rok později, přesně 27. května 2012.

Žádné komentáře:

Okomentovat