Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2011/05/29

Ve čtvrtek v Praze další přednáška!

Ve čtvrtek 2. června 2011 se v Praze od 16.30 hod. bude konat přednáška pana Ing. Kamila Rokose na téma Systém měření kvality v poštovní dopravě (včetně kvality otisků razítek) a využívání poštovních směrovacích čísel.
 
 
Ještě na doplnění - pan ing. Kamil Rokos byl dlouholetým pracovníkem pošty (v letech 1958-2001), a to jak v provozu, tak v řídících útvarech (Ústřední správa spojů, poté Ministerstvo dopravy, pošt a telekomunikací ČR a po další organizační změně bylo jeho zaměstnavatelem Ústřední ředitelství spojů). Svoji přednášku a vzpomínky doprovodí celou řadou ukázek pracovních materiálů a účastníci přednášky obdrží připravené vybrané pracovní listy.
 

Přednáška se koná v sále Dřevák v 1. patře Domu Portus (občanské sdružení Život 90),v Praze 1, ulice Karolíny Světlé 18 (roh s ulicí Betlémskou), jako součást klubového setkání Klubu filatelistů 00-15, sběratelů specializovaných oborů v Praze.  
 
 
Jsou vítáni všechny zájemci o filatelii, poštovní provoz a poštovní historii - vstup volný. Pro účastníky bude připravena káva, čaj a minerálka.
 
 
A jen tak mimochodem - když jsem při přípravě tohoto článku "zabrousil" na internetové stránky provozovatele domu Portus (http://www.zivot90.cz) dozvěděl jsem se o historii domu velmi zajímavé skutečnosti.
Dům se ještě v XVII. století jmenoval "Koukolovský" (po majiteli z XV. století), později "U Bříšků" a nakonec "U Valšů". Jeho vlastníky, jako ostatně celého komplexu budov, který tvořily tři i čtyři domy, uváděné již k roku 1400, byli významní pražští měšťané. Původně zde stával velký dvůr, snad nějakého Borše z Riesenburka. Čtverhran  domů,  sjednocených v polovině XV. století – vlastnili a obývali ve středověku například staroměstský rychtář Václav ze Strašecího, později  Kryštof z Vartemberka a na Rohozci nebo na konci XVI. století primátor Jiří Kapr z Kaprštejna. Tento dům č. 286/18 je stavbou goticko - renesanční. Vlastní název domu "U Valšů" je název zájezdního hostince. Boršovský dvůr sloužil svou rozlehlostí jednu dobu jako místo přepřahání poštovních vozů. A tak Klub filatelistů 00-15, sběratelů specializovaných oborů volí místo pro své schůzky vskutku stylově.

Žádné komentáře:

Okomentovat