Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2011/06/01

Nové známky - nová výstava

Dnes Česká pošta s.p. vydala tři nové známkové emise. První z nich je tradiční - pod názvem "Dětem" vychází jedna poštovní známka nominální hodnoty 10,00 CZK s tématem kreseb Malá čarodejnice od Zdeňka Smetany. Zároveň vychází i známkový sešitek ve speciální úpravě osmi známek s dvěma kupony.


Druhou emisí je jednoznámková "Poprava 27 českých pánů na Staroměstském náměstí v Praze" nominální hodnoty 26,00 CZK, známka je vydávána v přepážkovém listu o čtyřech známkách. Provedení samotné známky je velmi zdařilé, otázkou však zůstává její načasování. Třísté devadesáté výročí je sice opravdu výročím, ale známkové oddělení České pošty s.p. nastavilo dosti nebezpečný precedens. Bývávalo "dobrým" zvykem, že známky se vydávaly ke kulatým, půlkulatým či méně obvykle ke čtvrkulatým výročím. Do budoucna bude jistě složitější "odbývat" zájemce k připomenutí např. 430. výročí zajímavé události, když budou moci připomenout toto vydání. Možná v tomto roce by bylo vhodnější připomenout např. 650. výročí narození českého krále Václava IV. či 750. výročí korunovace Přemysla Otakara II. českým králem. Na druhou stranu - proč si občas nepřipomenout i české prohry (byť nekulatě). V této souvislosti v příštím roce budeme "slavit" již 578. výročí bitvy u Lipan.


Třetí - a pro tento den i poslední - známkovou emisí je jednoznámková "100 let od prvního veřejného letu Jana Kašpara". Nominální hodnota známky je 21,00 CZK, výplatným je tak předurčena stát se prioritní (leteckou) zásilkou do zámoří (do 20 gramů).  


Jak se již stalo tradicí, bude se dnes od 15.00 hodin v prostorách bývalé prodejny filatelie v 1. patře budovy Hlavní pošty Praha 1 (nad dvoranou) konat již 7. výstavka podkladů pro tisk právě těchto známek za účasti zástupců České pošty, s.p., autorů a rytců známek, jakož i zástupců Poštovní tiskárny cenin Praha a.s. Účast je pro dnešní den přislíbena od všech výtvarníků i rytců.
Zároveň dnešního dne vychází i příležitostná poštovní dopisnice nominální hodnoty "A" (tuzemské výplatné, ekvivalent 10,00 CZK) k 15. výročí ustavení Senátu České republiky.

Žádné komentáře:

Okomentovat