Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2011/06/30

O připravovaných pamětních listech České pošty s.p.

Na základě publikovaných informací na filatelistickém blogu "exponet forum" Vám můžeme přinést informace o nově připravovaných pamětních listech České pošty s.p. na druhé pololetí tohoto roku. 

Z uveřejněných informací zároveň vyplývá i radostná zpráva pro sběratele těchto listů - již žádná "bramborová" příležitostná razítka nebudou. Česká pošta s.p. - možná i vlivem kritiky na našich stránkách - prozatím neuvažuje o používání "tak trochu" poštovních, ale reálně vlastně nepoštovních příležitostných razítek. Je to dobrá zpráva, neboť tak bude možné tyto pamětní listy případně využívat i ve filatelistických exponátech, aniž by sběratel-vystavovatel riskoval ztrátu bodů za vystavený nefilatelistický materiál (byť vydávaný a distribuovaný poštovní správou). 

Prvním pamětním listem druhého pololetí bude PLZ č. 07 "150 let pošty Chýnov", který bude vydán 11. července 2011. Jeho vyobrazení zatím nemáme k dispozici, ale standardní plocha a rozměry pamětního listu jsou jasné. Vylepená známka bude oražena (nebo chcete-li "znehodnocena") příležitostným poštovním razítkem s datem 11.07.2011, používaným na poště "391 55 Chýnov". Samotné příležitostné razítko s textem "150 LET POŠTY V CHÝNOVĚ, 1861, 2011" a s vyobrazením vývěsního poštovního štítu používaného v době kolem otevření poštovního úřadu, bude na této poště používáno v termínu od 11. do 31. července 2011.


Druhým pamětním listem bude PLZ č. 08 "Antonín Dvořák", který vyjde 8. září 2011, v den 170. výročí hudebníkova narození. Vylepená známka č. 0398 (z emise "Česká hudba" vydané 5. května 2004, návrh: Renata Fučíková, rytina: Jaroslav Tvrdoň)  bude oražena příležitostným poštovním razítkem  (navrženým Pavlem Sivkem) s datem 08.09.2011, používaným na poště "110 00 Praha 1". Samotné příležitostné razítko s textem "ANTONÍN DVOŘÁK, 1841-1904" a s vyobrazením hudebního skladatele, bude na této poště používáno v termínu od 08. do 15. září 2011.




Třetím pamětním listem bude PLZ č. 09 "Český filmový plakát - Něžná", jehož vydání je plánováno na 5. října 2011, v den vydání této známkové emise. Vzhledem k tomu je možné předpokládat, že k znehodnocení vylepené známky bude použito razítko z obálky prvního dne vydání (FDC).

Ještě jedna důležitá poznámka na závěr. Veškeré pamětní listy č. 01-06 jsou na obou pracovištích České pošty s.p., které mají jejich prodej na starosti (specializované pracoviště pro zasílání filatelistických materiálů "Služby filatelistům" v Karlových Varech, a "Filatelistická přepážka" hlavní pošty v Praze) kompletně vyprodány
Tedy ani výhrůžky, ani dobrá káva či boboniéra nepomohou - kdo ze sběratelů zaváhal, nezbývá mu nic jiného, než se skřípěním zubů zaplatit cenu dle momentální nabídky na burze, Aukru, či u obchodníka. S jedinou výjimkou, dle informací z tohoto týdne je ještě možno pamětní list č. 06 zakoupit u přepážky v Poštovním muzeu ve Vyšším Brodě. Možná se tak  nabízí využití dvou dnů svátků v příštím týdnu a spojit rodinný výlet  za krásami jižních Čech s doplněním sbírky.


O dalších podrobnostech - nákladech jednotlivých pamětních listů, jejich vyobrazení, či o možnostech zakoupení - Vás budeme samozřejmě na těchto stránkách dále informovat. 

Žádné komentáře:

Okomentovat