Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2011/06/26

O výplatních známkách České republiky ve II. pololetí 2011

Za samotný název příspěvku by pravděpodobně slušel ještě další podtitul "...aneb o dalších katastrofách". Proč katastrofách? Samotný problém není v počtu známek a v jejich nominální hodnotě, ale v jejich vlastním finálním provedení - speciální známkové sešitky, pravděpodobně v samolepící úpravě známek.

První z výplatních známek "Wolfgang Amadeus Mozart" nominální hodnoty "E" (v den vydání pravděpodobně ekvivalent 20,00 CZK, výplatné Evropa) bude vydána 31. srpna 2011, počet známek v sešitku bude 6 kusů, způsob tisku: ofset. Celková nominální hodnota známkového sešitku bude 120,00 CZK.    

Druhá výplatní známka "Pat a Mat" nominální hodnoty "A" (v den vydání pravděpodobně ekvivalent 10,00 CZK, výplatné dopis standard tuzemsko do 50 gramů) bude vydána 5. října 2011, počet známek v sešitku bude 10 kusů, způsob tisku: ofset. Celková nominální hodnota známkového sešitku bude 100,00 CZK.

Třetí výplatní známka "Vánoce" nominální hodnoty "A" (v den vydání pravděpodobně ekvivalent 10,00 CZK, výplatné dopis standard tuzemsko do 50 gramů) bude vydána 9. listopadu 2011, počet známek a jejich úprava zatím nebyla oznámena. V lepším případě (archová úprava) by šlo "jen" o další známku v hodnotě 10,00 CZK, v případě sešitkového vydání bychom pravděpodobně již hovořili o částce 100,00 CZK.

V souvislosti s vydáváním výplatních známek je ještě třeba zmínit datum 14. září 2011, kdy sice nebudou vydány výplatní známky, ale vyjde jejich určitý ekvivalent na poli celin. V tento den má vyjít provozní dopisnice s motivem "Alfons Mucha" nominální hodnoty "A" (ekvivalent 10,00 CZK, vzhledem k charakteru dopisnice je prodejní cena stanovena na 11,00 CZK) s novým čárovým kódem. Možná se jedná o první vlašťovku a výhledově se čárový kód přestěhuje i do kategorie našich známek (na okraje archů), jak je to u některých jiných poštovních správ zvykem.
Druhou celinou vycházející v tento den bude pohlednice s natištěnou známkou "Vánoce" nominální hodnoty "A" (ekvivalet výplatného 10,00 CZK).

Jak je z výše uvedeného seznamu patrné - při započítání plné ceny známkových sešitků - do ceny celého letošního ročníku známek, i letošní rok pravděpodobně překoná dosavadní rekordy v celkové nominální ceně vydaných poštovních známek České republiky z posledních let. Tedy dohnat a předehnat...  

Žádné komentáře:

Okomentovat