Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2011/06/23

Pozvánka - křest příležitostné dopisnice

V pátek 1. července 2011 se od 14.30 hodin v budově radnice Statutárního města Jihlavy (na adrese: Masarykovo náměstí 97/1, Jihlava) uskuteční křest příležitostné poštovní dopisnice České republiky "575. výročí vyhlášení Basilejských kompaktát".



 Zároveň bude předáno ocenění FEPA (Evropská federace filatelistických asociací) za aktivity na podporu filatelie. Akce je pořádána Svazem českých filatelistů a Klubem filatelistů "Vysočina" Jihlava. Pozvánka na akci v odkazu zde: Pozvánka Jihlava.


 

Hartmann Schedel: Schedelsche Weltchronik (1493)

A jen tak mimochodem - Basilejská kompaktáta jsou výsledky ujednání mezi basilejským koncilem a zástupci husitských Čech v roce 1436. Jejich nejdůležitějším bodem bylo přiznání nároku na přijímání z kalicha pro příslušníky českých husitů. Vyhlášena byla v Jihlavě. Tolik základní informace z wikipedie. Pokud se o kompaktátách chcete dozvědět víc - lze nabídnout opět odkaz.

Žádné komentáře:

Okomentovat