Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2011/07/18

Novinka České pošty s.p. - čárové kódy

Česká pošta s.p. připravuje od srpna nenápadnou novinku v oblasti vydávání poštovních známek. Zatím jen u známkových sešitků, ale zanedlouho to mohou být například i malé přepážkové listy, kdo ví...?


Dne 31. srpna je naplánováno vydání nové výplatní poštovní známky "Wolfgang Amadeus Mozart" (katalogové označení 0695) nominální hodnoty "E" (výplatné za prioritní zásilku do 20 gramů v Evropě, v době vydání ekvivalent 20,00 CZK). Známky jsou tištěny plnobarevným ofsetem.


Známka bude vydána jako samolepicí ve známkovém sešitku po šesti kusech známek. Jak vyplývá z rozložené "vnitřní" strany známkového sešitku a nenápadného grafického symbolu uprostřed spodní strany, sešitky budou tištěny v tiskové formě po šesti kusech (dva sloupce po třech polích). Upřímně řečeno - sběratelé specialisté si budou muset sáhnout hluboko do kapsy... Počítáme-li za jeden známkový sešitek nominální cenu 120,00 CZK, celá sestava šesti variant přijde na 720,00 CZK. A to je opravdu při ceně jedné známky "jen" 20,00 CZK dosti nečekaná suma.


Na vnější straně známkového sešitku bude na čelní straně zobrazen motiv vlastní známky, na straně zadní kromě údajů o osobě velkého skladatele (v češtině a angličtině) hologram České pošty s.p., její znak, a... čárový kód. Ten bude zřejmě usnadňovat práci při prodeji známek u přepážek pošt vybavených systémem APOST, kdy již bude stačit pouze "načíst" (nasnímat) čárový kód a známka (známky) budou odečteny ze skladového množství na přepážce.

V této souvislosti se nabízí ještě jedna otázka. Vzhledem k velkému zájmu o známkové sešitky "Čtyřlístek" (čtyři známky nominální hodnoty "A") a známkové sešitky "Alfons Mucha" (jedna známka nominální hodnoty "E", jedna známka nominální hodnoty "Z")  - a jejich častým dotiskům - je možné, že i ony se v budoucnu dočkají svého čárového kódu. Ale doufejme, že tato možná varianta nepřijde hned a najednou - jinak by pravděpodobně specializovaným sběratelům "srazila vaz". 

Žádné komentáře:

Okomentovat