Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2011/07/16

Oslavy 100. výročí narození generála Antonína Lišky

V těchto dnech (od 14. do 16. července 2011) jsou v Plzni pořádány různé vzpomínkové akce k jubilejnímu výročí narození Antonína Lišky (1911-1998), válečného letce a spisovatele.

Příležitostná poštovní dopisnice České pošty s.p. nominální hodnoty "A" (výplatné tuzemsko, v současnosti ekvivalent 10,00 CZK) vydaná v pondělí 11. července 2011,  s vyobrazením leteckého souboje stroje brické RAF Supermarine Spitfire s německým strojem (obraz pana Vladimíra Urbánka), doplněná o textové náležitosti a znak 312. československé stíhací perutě RAF. Zvláštní poděkování v této souvislosti patří britské RAF za poskytnutí laskavého souhlasu s využitím originální předlohy znaku ("(c) British Crown Copyright/MOD").

Následné informace o životě genarála Lišky jsou převzaty z webových stránek Úřadu městského obvodu Plzeň 3, který se na jejich přípravách významně podílel.
Antonín Liška se narodil se 14.7.1911 v Hromnicích u Plzně. Vystudoval Učitelský ústav a krátce učil. Po vojenské službě vystudoval Akademii v Hranicích, letecké oddělení Prostějov a stal se stíhacím pilotem letectva ČSR. Před německými okupanty uprchl do Polska. Doma zůstala těhotná manželka, kterou nacisté internovali. Po porážce Polska utekl do SSSR, kde byl uvězněn. Po propuštění odjel do Británie, kde se stal stíhacím pilotem RAF. Přežil těžká zranění, po vyléčení byl přeškolen na dopravního pilota. Po komunistickém převratu byl vyhozen z armády, několik let střídal podřadná zaměstnání, až jej přátelé umístnili ve Škodovce. O boji našich letců napsal krásné knihy Stíny na obloze, Cesty mužů a Jak se plaší smrt. Po návratu svobody do vlasti v roce 1989 se zapojil do činnosti Svazu bojovníků za svobodu, Svazu letců ČR - plzeňská odbočka nese jeho jméno, Leteckého historického klubu Plzeň a Aeroklubu Plzeň – Letkov, kde je čestným předsedou. Setkával se s občany, žáky a studenty škol. Stal se čestným občanem města Plzně a rodné obce Hromnice. Režisérovi Svěrákovi pomohl při scénáři k filmu o našich letcích ve Velké Británii Tmavomodrý svět . Byl všestranně talentovaným člověkem, hudebníkem, sportovcem a namaloval řadu hezkých obrazů.Zemřel 3.12.1998. Pohřben je v rodných Hromnicích. Právem patří mezi významné osobnosti plzeňské historie.

Část z nákladu 1.000 kusů příležitostných dopisnic byla oražena příležitostným strojovým razítkem 
s portrétem Antonína Lišky a vyobrazením legendárního letadla Supermarine Spitfaire
(grafický návrh Ivan Vápenka).
 
Program vzpomínkových akcí byl následující. Ve čtvrtek 14. července bylo na hlavní plzeňské poště "301 00 Plzeň 1" v používání příležitostné poštovní strojové razítko. V pátek od 14.00 hodin byla v mázhauzu plzeňské radnice slavnostně otevřena výstava o životě Antonína Lišky (včetně fotografií a zajímavých dokumentů), dále fotografie a krátké životopisy všech 89 plzeňských letců, účastníků boje za svobodu v letech 1939-1945. Výstava končí 5. srpna 2011.
Na sobotu 16. července 2011 byly naplánovány pietní akty v obci Hromnice a v Plzni, v Mánesově ulici č. 49, kde generál dlouhá léta žil.

Žádné komentáře:

Okomentovat