Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2011/10/05

ČESKO - Nové poštovní známky

Dnes - ve středu 5. října 2011 - vychází tři nové emise poštovních známek České republiky, dále jeden příležitostný korespondenční lístek.

První emisí je "Světový den pošty", celkem jedna známka nominální hodnoty 21,00 CZK (výplatné zámoří prioritně, do 20 gramů), katalogové označení 0698. Tiskový list obsahuje celkem 35 kusů známek, tiskovou technikou je plnobarevný ofset s liniovou kresbou. Se známkou vychází i obálka prvního dne vydání (FDC) a nálepní list (NL).


Druhou emisí je "Český filmový plakát", obsahuje dvě známky nominální hodnoty 10,00 CZK (výplatné tuzemsko, standardní dopis do 50 gramů). První známka z této emise má za námět plakát k filmu Roberta Bressona "Něžná" z francouzské provenience (1970) v podání malířky a grafičky Olgy Poláčkové-Vyleťalové.


Tak to je originál plakátu, jak se povedla známka (katalogové označení 0699) můžete posoudit na následujícím obrázku. Dle mého názoru je známka velmi zdařilá, i když jsem dnes vyslechl názory naprosto opačné.


Se známkou tištěnou plnobarevným ofsetem se vydává obálka prvního dne vydání (FDC), v obrazové části je zachycen plakát k legendárnímu filmu "Ptáci", mistra hororu Alfréda Hitchcocka. Jak mistr sám, tak i vyobrazení FDC následuje. 




Známka druhá této emise je věnována grafickému zpracování plakátu v podání Františka Zieglera k filmu mistra Františka Vláčila "Markéta Lazarová" (dnes již legendárnímu dílu československé kinematografie) z roku 1966.




I tato známka (katalogové označení 0700) je velmi povedená. Česká pošta s.p. bezpochyby jak v případě vybrání podkladů k této emisi, tak i k samotnému provedení známek nasadila laťku velmi vysoko.




Se známkou tištěnou plnobarevným ofsetem se vydává obálka prvního dne vydání (FDC), v obrazové části je zachycen plakát k filmu "Ukradená vzducholoď" režiséra Karla Zemana z roku 1966.  






Poslední - třetí - emisí dnešního dne, je známka nominální hodnoty "A" (tuzemské výplatné za standardní dopis hmotnosti do 50 gramů, v den vydání ekvivalent 10,00 CZK) nazvaná "Pat a Mat", podle populárních postav dětských filmových hrdinů - dvou kutilů (a někdy i nešiků).




Známky tištěné plnobarevným ofsetem (katalogové číslo 0701) jsou vydávány jako samolepicí ve známkových sešitcích, obsahujících deset kusů známek (nominální hodnota celého sešitku v den vydání činí 100,00 CZK).






Poslední filatelistickým přírůstkem dnešního dne je příležitostná poštovní dopisnice "První česko-slovenská filatelistická výstava Vysoké Mýto 2011" nominální hodnoty "E" (výplatné Evropa, v den vydání ekvivalent 20,00 CZK), o níž jsme již na stránkách blogu NEWSPHILA informovali. Její prodejní cena je 25,00 CZK, vychází v nákladu 4.300 kusů. 



Žádné komentáře:

Okomentovat