Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2011/10/14

ČESKO (Vysoké Mýto) - Pozvánka na přednáškovou sobotu


Připomínáme velkou přednáškovou sobotu - 15. října 2011 - ve Vysokém Mýtě v rámci "První česko-slovenské filatelistické výstavy VYSOKÉ MÝTO 2011", kdy je ve spolupráci Svazu českých filatelistů (SČF) a Zväzu slovenských filatelistov (ZSF)  naplánován odborný seminář, který se koná v prostorách Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě. Na programu jsou tyto přednášky:

Milan Černík: Obnovování poštovního provozu v ČSR v letech 1945-1946 (plánováno od 9:00 do 9:20 hodin).
Zatímco na území bývalého Protektorátu i Slovenského štátu stačilo plynule navázat na dosavadní poštovní provoz, v bývalých Sudetech bylo nutné zcela reorganizovat provoz Říšské (tj. německé) pošty a na území jižního Slovenska provoz Maďarské pošty. Zcela specifická situace byla na území Podkarpatské Rusi, kterou po osvobození už sovětská vláda nehodlala pustit ze svého držení. Ukázky celin dokumentujících toto složité, mnohdy živelné období.

Michal Hauzr: Holokaust v poštovních dokumentech (plánováno od 9:25 do 9:55 hodin).
Předmětem přednášky bude prezentace životních podmínek židovských obyvatel Protektorátu Čechy a Morava v období od března 1939 do podzimu 1941 (do vzniku ghetta v Terezíně). Prostřednictvím poštovních dokumentů budou prezentovány dílčí etapy vývoje názorů nacistických představitelů, legislativy a represivních opatření vůči této skupině obyvatel.

Miroslav Bachratý a Ondrej Földes: Slovenská republika 1939-45 a její místo v československé filatelii (plánováno od 10:00 do 11:00 hodin).
V první části přednášky bude Ondrej Földes hovořit o známkové emisní činnosti Slovenské republiky, která má svůj počátek už v období autonomie Slovenskej krajiny v roce 1938. Bude se věnovat zejména méně známým skutečnostem a faktům, spojenými se snahami o odluku známkové tvorby od pražského ústředí, vzniku přechodných emisí autonomního období a  nakonec vyvrcholením samostatné emisní činnosti vydáním přetiskových známek v roce 1939.
Ve druhé části přednášky poukáže Miroslav Bachratý na kontinuitu poštovního provozu samostatné Slovenské republiky ve vazbě na období I. i II. Československé (resp. Česko-Slovenské) republiky a její dokumentaci různorodým poštovně-historickým materiálem. Dále se bude zabývat poštovně provozními artefakty, které jsou charakteristické pro období trvání Slovenské republiky (1939-1945) - razítka, nálepky, cenzury, polní pošty a pod. - z pohledu jejich možné specializace a sběratelské praxe.

Vojtech Jankovič: Aktuální trendy v námětové filatelii (tématické exponáty IV. generace)  (plánováno od 12:30 do 13:55 hodin).
Přednáška přibližuje aktuální světové trendy v tvorbě námětových exponátů se zaměřením na prezentaci filatelistických znalostí a využití netradičních a méně známých filatelistických materiálů v námětovém exponátu. Prezentace bude bohatě doprovázená ukázkami zajímavých materiálů a celých výstavních listů z autorova "zlatého" exponátu "My Life as a Bicycle". Součástí přednášky bude i diskuse a odpovědi na otázky z publika.
 
Lze po právu očekávat, že u některých přednášek budou zdůrazněny nové objevy, nové skutečnosti. Nezbývá než pozvat všechny zájemce o filatelii a poštovní historii k účasti na tomto zajímavém semináři. 

Ve 13.55 hodin by měla skončit poslední z přednášek v rámci semináře a filatelistický den (nebo "flám", ostatně je jedno jak tento den budeme pracovně nazývat) bude pokračovat.

Na stejném místě a stejné adrese, tedy v Regionálním muzeu Vysoké Mýto (Šemberova 125/1, 566 01 Vysoké Mýto) od 14.00 hodin začíná setkání Česko-moravské společnosti pro poštovní historii (ČMSPH). Co je připraveno? Tři velmi zajímavé přednášky na téma období druhé světové války a doby těsně po ní: 

- první v podání Lubora Kunce (poštovní historik a předseda ČMSPH) "Polní pošta československých jednotek ve Francii, Velké Británii a Československu 1939–1946",

- druhá od Roberta Hilla (poštovní historik, člen Czechoslovak Philatelic Society of Great Britain a The Royal Philatelic Society London) na téma "Československá revoluční vydání 1944-45", a

- třetí od Miroslava Bachratého (poštovní historik a člen Zväzu slovenských filatelistov) "Kontrola poštovního styku mezi Slovenskem a Protektorátem Čechy a Morava 1939-45". 

Vstup na setkání (a přednášky) je samozřejmě volný, jsou srdečně zváni jak členové ČMSPH, tak i další zájemci o poštovní historii, případně i "divocí a neorganizovaní sběratelé". Snad některé z nich přednášky zaujmou a najdou "koníček" na celý život.

Žádné komentáře:

Okomentovat