Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2011/11/23

ČESKO (Praha) - Čtyřlístek v Poštovním muzeu

Od středy 23. listopadu 2011 až do neděle 26. února 2012 se prostory Poštovního muzea v Praze otevřou nové výstavě "Jaroslav Němeček - Čtyřlístek nejen na známkách".


Výstava zahrne průřez celým dílem Jaroslava Němečka - tedy nepůjde "jen" o seznámení s postavami čtyř hrdinů z Třeskoprsk, i když právě ty jsou pro sběratele známek České republiky v posledních letech nepřehlédnutelné.


Jako první přišla "Fifinka", v podobě známkového sešitku dne 28. dubna 2010. Známka (katalogové označení 0630) nominální hodnoty "A" (v den vydání ekvivalent 10,00 CZK) je tištěna jako samolepicí.



Druhým se ještě téhož roku (20. října 2010) stal "Myšpulín". I tato známka (katalogové označení 0657) nominální hodnoty "A" (v den vydání ekvivalent 10,00 CZK) vyšla jako samolepicí.


Známkový sešitek obsahuje standardních deset kusů samolepicích známek. Uprostřed dolní strany známkového sešitku (ZS) je vytištěn schématický obrázek s vyznačením příslušného tiskového pole, ze kterého byl ZS vytištěn. Tento obrázek má každý z vydaných ZS.



Třetí postavou je "Pinďa", který vyšel 9. února 2011. Opět s nominální hodnotou "A" (v den vydání ekvivalent 10,00 CZK), katalogové označení známky je 0672.   


Známkový sešitek má pořadové číslo 3. Je zároveň posledním, který má na zadní straně v základním provedení text: "Známkové sešitky a pohlednice se Čtyřlístkem lze objednat na adrese: Česká pošta s.p., Služby filatelistům, P.O.Box 111, 360 02 Karlovy Vary 2, e-mailem: filatelie.kv@cpost.cz". U dotisků všech tří sešitků byl text opraven v názvu (přejmenované) pošty. 



Poslední postavou je "Bobík", známka (katalogové označení je 0681) s jeho vyobrazením vyšla 4. května 2011, nominální hodnoty "A" (v den vydání ekvivalent 10,00 CZK, tuzemské výplatné za standardní zásilku hmotnosti do 50 gramů).


Známková sešitek má na zadní straně v základním provedení již odlišný text: "Známkové sešitky a pohlednice se Čtyřlístkem lze objednat na adrese: Česká pošta s.p., Služby filatelistům, Nákladní 29, 362 07 Depo Karlovy Vary 70, e-mailem: filatelie.kv@cpost.cz".



Každá z postaviček "Čtyřlístku" má tedy vlastní poštovní známku v atraktivním samolepicím provedení. Kromě sešitkového vydání Česká posta s.p. pro sběratele a další zájemce připravila od 1. září 2010 možnost potištění personalizovaného kuponu vedle poštovní známky s kompletním čtyřlístkem.


Tato známka (opět nominální hodnoty "A", katalogové označení 0641) vyšla v upraveném tiskovém listě, který obsahuje devět známek a dvanáct kuponů, jejich motivy jsou patrné z následujícího vyobrazení.  


To je jen krátké seznámení s některými filatelistickými materiály fenomenu dnešní české filatelie - postav "Čtyřlístku". 

Žádné komentáře:

Okomentovat