Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2011/12/12

SLOVENSKO - Krásné umění za Slovenska

Na zítřejší den připravila Slovenská pošta a.s. opravdový svátek pro všechny sběratele. Dne 13. prosince 2011 vydává v nákladu pouhých 60.000 kusů příležitostný poštovní aršík s jednou známkou hodnoty 1,60 EUR s vyobrazením pozdně gotického obrazu Svatá Anna Samotřetí z Rožňavy, který je známý i jako tzv. Rožňavská Metercie a vznikl roku 1513.


Zajímavostí obrazu je skutečnost, že v pozadí ústřední skupiny - svaté Anny s její dcerou Pannou Marií a vnukem Ježíšem - se nachází výjevy z hornického života. Zřejmě i z důvodu, že svatá Anna byla patronkou horníků. 


Aršík byl tištěn ocelotiskem z ploché desky v kombinaci s ofsetem v Poštovní tiskárně cenin Praha a.s. v již zmíněném nákladu 60.000 kusů. Společně s aršíkem je vydávána i obálka prvního dne vydání (FDC), která je tištěna ocelotiskem z ploché desky v bratislavské tiskárně TAB s.r.o. v nákladu 3.200 kusů.


Nezbývá než konstatovat, že Slovenská pošta a.s. důstojně přivítala Vánoční svátky překrásnou emisí poštovních známek, která má bezesporu šanci se zařadit mezi nejkrásnější známky světa končícího roku 2011. 

Žádné komentáře:

Okomentovat