Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2012/01/28

ÅLANDY - Nové poštovní známky

Ve středu 1. února 2012 vydává poštovní správa Åland první emisi letošního roku. Pro méně znalé sběratele - Ålandy vydávají poštovní známky (v rámci autonomie) již od roku 1984.


Encyklopedie wikipedie uvádí: "Ålandy (někdy též „Alandy“, švédsky Åland, finsky Ahvenanmaa, sámsky Ålánda) jsou autonomní, demilitarizovaný a švédsky mluvící kraj a provincie Finska, souostroví v Baltském moři na jihozápad od Finska. Hlavním městem je Mariehamn. Ålandy jsou rozprostřeny na ploše cca 13.300 km² v hrdle Botnického zálivu a sestávají z 6.757 ostrovů a útesů, které představují 1.555 km² pevniny. Jen 60 z nich je obydlených. Největší ostrov se jmenuje Åland (švédsky Fasta Åland, finsky Ahvenanmanner).


Historický spor mezi Švédskem a Finskem o ostrovy projednávala po skončení I. světové války Společnost národů, která se nakonec spokojila s finským příslibem rozsáhlé autonomie. Podle jejího rozhodnutí z roku 1921 tak Ålandy zůstaly autonomní a demilitarizovanou součástí Finska. Ålandy mají vlastní parlament, který má pravomoc vydávat zákony v oblastech školství, kultury, zdravotnictví, životního prostředí, dopravy, podpory průmyslu, pošty a telekomunikací. Ålandy mají výlučný vztah k Evropské unii. Ačkoli mezinárodní politika náleží finské vládě, Ålandy mají v EU řadu výjimek. Nepodléhají například daňovému systému EU a jsou mimo celní oblast EU. Ålandy jsou součástí Schengenského prostoru."


První emise je čtyř známková - známky hodnot 0,75 EUR (prioritní místní výplatné v rámci Åland - dopis do hmotnosti 50 gramů), 0,80 EUR (1. ekonomické místní výplatné v rámci Åland - dopis hmotnosti od 51 do 100 gramů, 2. ekonomické výplatné Finsko - dopis hmotnosti do 50 gramů, 3. ekonomické výplatné Severní Evropa - dopis hmotnosti do 20 gramů), 0,95 EUR (1. prioritní výplatné do Finska - dopis hmotnosti do 50 gramů, 2. ekonomické výplatné do Finska - dopis hmotnosti od 51 do 100 gramů, 3. prioritní výplatné Severní Evropa - dopis hmotnosti do 20 gramů) a 1 EUR (1. prioritní místní výplatné v rámci Åland - dopis hmotnosti od 51 do 100 gramů, 2. prioritní výplatné Ostatní - dopis hmotnosti do 20 gramů) jsou používány ve frankovacích strojích firmy FRAMA. Jsou tištěny formou pěti barevného ofsetu ve společnosti The Lowe Martin Group. Námětem jsou staré dřevěné návnady "vějičky" na kachny (autor: Juha Pykäläinen). Celková cena emise je 3,50 EUR.


Se známkami se vydává jedna obálka prvního dne vydání (FDC), v grafickém provedení od stejného autora. Prodejní cena FDC je 4,10 EUR.


Žádné komentáře:

Okomentovat