Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2012/01/21

ČESKO - 21. leden, den kdy zemřela Božena Němcová

Dne 21. ledna roku 1862 - před 150 lety - zemřela v Praze česká spisovatelka Božena Němcová (narozena: 4. února 1820 Vídeň, zemřela: 21. ledna 1862 Praha). Bývá často pokládána za zakladatelku novodobé české prózy.


V těchto dnech probíhají kulturní akce k připomenutí tohoto výročí, jedna z prvních připadla na 18. ledna 2012. Od tohoto data je pro sběratele - filatelisty - připraven tiskový list známky nominální hodnoty "A" (standardní dopis v tuzemsku hmotnosti do 50 gramů) emise "Brána s pávem" s přítiskem "Božena Němcová" na kuponu známek.


Pro přítisk byl zvolen obraz Boženy Němcové od známého ilustrátora přelomu XIX. a XX. století Jana Vilímka (1860-1938). Na zbývajících dvou kuponech jsou životopisná data spisovatelky. O zaslání tiskového listu je možnost napsat na e-mail vydavatele: pressfil.plzen@centrum.cz. O dalších připravovaných akcích spojených s touto význačnou českou spisovatelkou Vás budeme na stránkách našeho blogu informovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat