Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2012/01/23

ČESKO - Dinosauři z ostrova Vega

V závěru měsíce listopadu loňského roku vyšla série čtyř příležitostných poštovních dopisnic pod názvem "Dinosauři z ostrova Vega". Vydání bylo načasováno právě na loňský rok, kdy jsme si připomněli 25. výročí prvního nálezu zkamenělin pravěkých zvířat. Od roku 1986 se stal antarktický ostrov Vega paleontologickým pojmem...


Ostrov Vega leží nedaleko ostrova Jamese Rosse (na následující mapě je označen číslem 2), který je pro občany České republiky bezesporu zajímavý tím, že na jeho severní části se nachází česká Mendelova polární stanice. Ostrov Vega má číslo 7.


Ještě malé odbočení - česká Mendelova polární stanice se objevila na dopisnici vydané rovněž v loňském roce k příležitosti "50. výročí Smlouvy o Antarktidě". Ve spodní pravé části dopisnice (vedle mapy Antarktidy) je fotografie části nálezu pravěkých zkamenělin, který učinili čeští vědci. 


Ale zpět k dinosaurům, každá z příležitostných dopisnic je věnována jednomu popsanému druhu, a to v abecedním pořadí. Prvním je rod Antarctopelta (v překladu "antarktický štít"), který byl objeven právě v roce 1986, popsán až o dvacet let později. 


Druhým v abecedním pořadí je rod Cryolophosaurus ("zmrzlý ještěr s hřebenem"), který byl objeven v roce 1991. Jak na svých stránkách uvádí wikipedie, masožravý Cryolophosaurus byl rok před svým oficiálním popisem (1994) nazván „Elvisaurus“, a to díky jeho hřebenu, který poněkud připomínal účes populárního zpěváka Elvise Presleyho.


Třetím rodem je Glacialisaurus ("ledovcový ještěr"), býložravý dinosaurus, popsaný v roce 2007.


Poslední dopisnice je věnována rodu Vegavis, který je zřejmě nejstarším vrubozubým ptákem, příbuzným dnešním kachnám a husám. Za své jméno vděčí právě ostrovu Vega, kde byl v roce 1992 nalezen, vědecky popsán byl až v roce 2005.


Kromě mapy je na každé dopisnici znak a vlajka argentinské provincie Tierra del Fuego, pod kterou administrativně spadá tato část Antarktidy.

O zaslání sady příležitostných poštovních dopisnic je možnost napsat na e-mail vydavatele: pressfil.plzen@centrum.cz.

Žádné komentáře:

Okomentovat