Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2012/01/21

ČESKO - Tradice české známkové tvorby

V pátek 20. ledna 2012 dala Česká pošta s.p. do oběhu novou emisi poštovních známek pod názvem "Tradice české známkové tvorby - Josef Liesler". 



Na otázku: "Kdo byl Jaroslav Liesler?", odpovídá wikipedie následovně: Josef Liesler (narozen: 19. září 1912 Vidolice u Kadaně, zemřel: 23. srpna 2005, Praha) byl český malíř, grafik a ilustrátor.


Absolvoval ČVUT, fakultu architektury a pozemního stavitelství, obor kresba (profesoři Cyril Bouda, Oldřich Blažíček, Josef Sejpka). Mezi lety 1938-1941 působil jako člen výtvarné skupiny Sedm v říjnu. V letech 1942-1948 byl členem Spolku výtvarných umělců Mánes, roku 1945 se stal členem Spolku českých uměleckých grafiků Hollar, roku 1958 zakládal Skupinu 58, později byl také členem výtvarné skupiny Radar. Byl též členem Královské belgické akademie a nositelem světových i našich cen a uznání v oboru umělecké poštovní známky. Za jednu ze svých poštovních známek (Hydrologická dekáda) získal také cenu UNESCO pro nejkrásnější známku roku. 






Prezident Václav Klaus mu udělil 28. října roku 2003 Medaili Za zásluhy druhého stupně. Zemřel ve věku 92 let.


Josef Liesler měl svůj vlastní a osobitý malířský styl. Výtvarní teoretici na jeho díle, vzniklém v průběhu sedmdesáti let, oceňují zejména univerzálnost, lehkost improvizace a výjimečnou pracovitost autora. Tato kombinace mu umožnila zasahovat do rozmanitých výtvarných oborů: malby, volné a užité grafiky, známkové tvorby, plakátu, ilustrace i monumentálního malířství, mozaiky a sgrafita.


Svá nejsilnější díla vytvořil na konci druhé světové války. Kombinoval v nich citace známých děl, například díla Francisca Goyi, Pabla Picassa, El Greca či Salvadora Dalího, s vlastními prožitky, ironickým odstupem a humorem. V celém jeho díle je patrná výrazná inspirace surrealismem. On sám své dílo označoval jako „fantaskní realitu“. Spojoval v něm fantastické představy se vzpomínkami, současnou situaci s historickou pamětí. Maloval apokalyptické obrazy monster a fantomů, strojů a srostlých lidí, bestií a zrůd, které ohrožují člověka.


Tolik o profesoru Lieslerovi wikipedie. Nyní k vlastní emisi -  známka nominální hodnoty 10,00 CZK (tuzemské výplatné za standardní dopis do hmotnosti 50 gramů) je tištěna v arších po třiceti kusech známek rotačním ocelotiskem (v barvě černé oceli) kombinovaným čtyř barevným hlubotiskem (fialová, žlutá, modrá a oranžová). Katalogové označení známky: 0708, výtvarný návrh: Oldřich Kulhánek, rytina: Miloš Ondráček. Motivem známky je portrét Josefa Lieslera spolu s jeho nepřijatým výtvarným návrhem známky Mezinárodní hudební festival Pražské jaro 1986


Se známkou se vydává obálka prvního dne vydání (FDC), pro obrazový motiv (tištěný ocelotiskem z plochy v barvě fialové) byl použit obraz Karnevalová noc. 


V kresbě příležitostného poštovního razítka prvního dne vydání je mistrův podpis, text: Praha, a datum vydání emise.  Obálka prvního dne vydání vychází v nákladu 4.000 kusů. Katalogové označení: 0708 FDC.


Kromě výše uvedených materiálů je tradičně vydáván i list s nalepenou známkou (tzv. nálepní list) a otiskem příležitostného poštovního razítka. Jeho náklad poštovní správa zatím nezveřejnila. Katalogové označení: 2012/1. (případně i 0708 NL). 


O vydání pamětního listu jsme Vás v tomto týdnu již na stránkách našeho blogu informovali. Dalším vydaným materiálem je známkový sešitek, který je tvořen malým tiskovým listem speciálně tištěným k tomuto účelu (který obsahuje osm známek a čtyři kupony). Tiskový list je vlepen dovnitř kartonového obalu známkového sešitku. Informace na obalu jsou tištěny ofsetem.


Obrazovou část kuponu tvoří drobná grafika doplněná podpisem profesora Jaroslava Lieslera.  Cena známkového sešitku je 80,00 CZK, vychází v nákladu 23.000 kusů. Katalogové označení: ZSL 42 (případně i 0708 ZS). Rozměr známkového sešitku: 131 x 85 mm.


A když už jsme zde zmínili návrh na poštovní známku "Mezinárodní hudební festival Pražské jaro 1986", pro méně znalé připojujeme obrázek známky, jejíž grafický návrh - rovněž od profesora Lieslera - zvítězil.


A na úplný závěr, ještě obrázek tehdejší obálky prvního dne vydání (FDC). 


Žádné komentáře:

Okomentovat