Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2012/01/19

ČESKO (Zbiroh) - Rok Josefa Václava Sládka

V letošním roce si kulturní veřejnost a obyvatelé města Zbiroh připomínají sté výročí úmrtí Josefa Václava Sládka. Proč obyvatelé Zbiroha? Josef Václav Sládek byl místním rodákem - narodil se 27. října roku 1845, zemřel rovněž ve Zbirohu 28. června 1912.


Na letošní rok se připravují oslavy tohoto českého spisovatele, básníka, novináře a překladatele. V rámci oslav si na své přijdou i filatelisté. Prvním materiálem pro jejich sbírky je tiskový list známky nominální hodnoty "A" (standardní dopis v tuzemsku hmotnosti do 50 gramů) emise "Brána s pávem" s přítiskem "Josef Václav Sládek" na kuponu známek. 


Pro přítisk byl zvolen obraz Josefa Václava Sládka od známého ilustrátora přelomu XIX. a XX. století Jana Vilímka (1860-1938). Na zbývajících dvou kuponech jsou životopisná data spisovatele.


Tiskový list si zájemci mohou od pondělí 23. ledna 2012 zakoupit přímo v prostorách Informačního centra na zbirožském náměstí (telefon: +420 371 784 621, e-mail: infocentrum@zbiroh.cz) nebo přímo v Muzeu Josefa Václava Sládka (telefon: +420 371 794 078, e-mail: muzeum@zbiroh.cz), které se nachází také přímo na náměstí.  O zaslání tiskového listu je možnost napsat na e-mail vydavatele: pressfil.plzen@centrum.cz. O dalších připravovaných akcích spojených s význačným českým spisovatelem Vás budeme na stránkách našeho blogu informovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat