Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2012/05/13

ČESKO - 70. výročí operace Anthropoid

Ve středu 16. května 2012 státní podnik Česká pošta dá do oběhu novou příležitostnou poštovní dopisnici nominální hodnoty "E" (výplatné Evropa, v den vydání ekvivalent 20,00 CZK) k 70. výročí operace Anthropoid.


V obrazové části známky je kromě hodnoty "E" a názvu státu "ČESKÁ REPUBLIKA" vyobrazen rotmistr Josef Gabčík a Jan Kubiš (včetně jmen a kombinovaného znaku - padáku a křídel, znaku ČSR a trikolóry), v obrazové části dopisnice automobil značky Mercedes zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha po provedeném atentátu.


zničené auto - kabriolet značky Mercedes - stojící na místě, kde ho zasáhl výbuch granátu hozený rotmistrem Janem Kubišem



Autorem grafického návrhu příležitostné poštovní dopisnice (vydané v nákladu 3.600 kusů) tištěné ofsetem je Pavel Sivko, prodejní cena je 25,00 CZK. 


Cílem Operace Anthropoid byl zastupující říšský protektor, velitel RSHA (Reichssicherheitshauptamt - česky: Hlavní říšský bezpečnostní úřad) SS-Obergruppenführer Reinhard Heydrich

Žádné komentáře:

Okomentovat