Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2012/08/14

ČESKO - Římský císař a "kulaté" výročí narození

Nestává se příliš často, aby při vydávání příležitostných poštovních dopisnic České republiky, bylo připomínáno výročí v násobku tisíců. Od čtvrtka - 16. srpna 2012 - tato hranice padla. Společnost PRESSFIL Plzeň s.r.o. k tomuto datu dává do oběhu novou příležitostnou poštovní dopisnici s tématem "2000. výročí narození římského císaře Caliguly".


Pravda, když se 31. srpna roku 12 (našeho letopočtu) malý Gaius Caesar Augustus Germanicus (jak znělo jeho pozdější celé jméno) nedaleko dnešního Anzia narodil, nikdo netušil, že se shodou okolností (i tak lze nazvat průběžnou krvavou lázeň při vyvražďování jednotlivých možných následníků v rámci císařské rodiny) stane v pořadí třetím římským císařem.


Jako císař vládl poměrně velmi krátce - od 16. března roku 37 do 24. ledna roku 41, kdy byl zavražděn. I jako císař byl znám pod svou přezdívkou Caligula (Botička), kterou obdržel již jako dítě. Dnes jej - jako historickou postavou blízkou i nám - známe (pro starší generace) z výborných románů Roberta Gravese "Já, Claudius" (Londýn, 1934, a New York, 1934) a "Claudius Bůh a jeho žena Messalina" (Londýn, 1934, a New York, 1935). Případně (pro generaci mladší) z dnes již kultovního britského seriálu  BBC "Já, Claudius" (z roku 1976), kde historické postavy ztvárnili význační herci - John Hurt (Caligula), Derek Jacobi (Claudius), Patrick Stewart (Seianus), či John Rhys-Davies (Macro). Poměrně (na svou dobu) skandálním se stal celovečerní film režizéra Tinto Brasse z roku 1979 "Caligula", ve kterém císaře zpodobnil Malcolm McDowell.


Příležitostná poštovní dopisnice "2000. výročí narození římského císaře Caliguly" nominální hodnoty "A" (tuzemské výplatné, v den vydání ekvivalent 10,00 CZK) vychází dne 16. srpna 2012 v limitovaném nákladu 1.000 kusů.

Dopisnici (v celkové prodejní ceně 50,00 CZK/ks) je možno objednat na e-mailové adrese: newsphila.plzen@centrum.cz, současně je zde možno obdržet informace o výši poštovného v případě zaslání do tuzemska, Evropy či zámoří.

Žádné komentáře:

Okomentovat