Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2012/10/31

ČESKO (Praha) - Pro kašet do PORTUSu!


Zítra - ve čtvrtek 1. listopadu 2012 - se v Praze v rámci XXXIII. cyklu odborných přednášek o poštovní historii a současnosti pořádaného Klubem filatelistů, sběratelů specializovaných oborů 00-15 uskuteční přednáška pana Miloslava Bláhy "Poštovní příležitostná razítka".

Přednáška, doplněná ukázkami filatelistického materiálu se koná v sále "Dřevák", v prvním patře Domu PORTUS (občanské sdružení Život 90) v Praze 1, ulice Karolíny Světlé 18 (roh s ulicí Betlémskou), od 16.30 hodin. O jejík konání jsme již referovali zde.

Tentokrát je pro návštěvníky besedy připraveno něco vskutku originálního. Mistr rytec dnes vyryl příležitostný poštovní kašet s textem "BESEDA S RYTCEM MILDOU BLÁHOU V KF 00-15 * DŮM PORTUS, 1.11.2012", doplněný o malířskou paletu, štětec, rýtko, českého lva a iniciály MB. Technika provedení kašetu je rytina do mosazi.

Proč je užíván název kašet? Technika vyrytí i vzhled je stejný jako u příležitostných poštovních razítek. Pouze zde chybí jedna důležitá věc - název pošty. Nejedná se tak o razítko "poštovní", ale o razítko doplňující (bez poštovní funkce), tedy zkráceně - kašet.

Díky tomu si však návštěvníci besedy budou moci "na vlastní kůži" vyzkoušet, jaké to při razítkování vlastně je, co dá práce vytvořit dobrý a kvalitní otisk razítka. Otisky se stanou zajímavým sběratelským suvenýrem a připomínkou této zajímavé přednášky.

Žádné komentáře:

Okomentovat