Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2012/10/30

ČESKO - Šest nových "vlastních" známek na jednom listě


Ve středu dne 24. října 2012 bylo vydáno šest nových "vlastních" známek České republiky. Jsou věnovány 40. výročí vydávání Zpravodaje Společnosti sběratelů československých známek, které proběhne v roce 2013.


První z nich - nominální hodnoty "A" (v den vydání ekvivalent 10,00 CZK, tuzemské výplatné za standardní dopis do hmotnosti 50 gramů) - byla vydána v nákladu 1.800 kusů, její katalogové označení je: 0018 VZ. Dominantním motivem známky je podkladový obrázek - detail známky, na který je graficky rozmístěn text "ZPRAVODAJ / Společnosti / sběratelů československých / známek / 2013 40. ročník", v levém horním rohu je barevné logo SČF - Svazu českých filatelistů. Barevné provedení: podkladový obrázek je v modré barvě, logo vícebarevné (černá, modrá, červená, bílá). Určitou zajímavostí je, že podkladový obrázek je o něco širší, než vlastní známka, velmi dobře je to patrné při zvýraznění "perforace - průseku" známky. 


Druhá - nominální hodnoty "A" (v den vydání ekvivalent 10,00 CZK, tuzemské výplatné za standardní dopis do hmotnosti 50 gramů) - byla vydána v nákladu 6.000 kusů, její katalogové označení je: 0019 VZ. Dominantním motivem obrazu jsou tři známky, zleva doprava: první - České republiky, výplatní známka emise "Města" nominální hodnoty 3 Kč (katalogové označení 0035, vydána 30.03.1994), druhá - Československé republiky, letecká známka emise "Let Praha - New York", nominální hodnoty 24 Kčs (katalogové označení L0016, vydána 13.06.1946), třetí - Slovenské republiky, výplatní známka emise "Zvolen" nominální hodnoty 30 (Sk) (katalogové označení 0018, vydána 24.09.1994). Celkovou kompozici doplňuje grafický prvek lipového listu (z průsvitky - či vodoznaku - československých známek z přelomu dvacátých a třicátých let minulého století) a text "SSČSZ" (Společnost sběratelů československých známek). Barevné provedení: modrá podkladová barva, známky tištěny dle skutečného barevného provedení originálů. Určitou zajímavostí je, že podkladový obrázek je o něco širší, než vlastní známka, velmi dobře je to patrné při zvýraznění "perforace - průseku" známky. 


Třetí - nominální hodnoty "A" (v den vydání ekvivalent 10,00 CZK, tuzemské výplatné za standardní dopis do hmotnosti 50 gramů) - byla vydána v nákladu 1.800 kusů, její katalogové označení je: 0020 VZ. Dominantním motivem známky je podkladový obrázek - detail známky, na který je graficky rozmístěn text "ZPRAVODAJ / Společnosti / sběratelů československých / známek / 2013 40. ročník", v levém horním rohu je barevné logo SČF - Svazu českých filatelistů. Barevné provedení: podkladový obrázek je v béžové barvě, logo vícebarevné (černá, modrá, červená, bílá). Určitou zajímavostí je, že podkladový obrázek je o něco širší, než vlastní známka, velmi dobře je to patrné při zvýraznění "perforace - průseku" známky. 


Čtvrtá - nominální hodnoty "A" (v den vydání ekvivalent 10,00 CZK, tuzemské výplatné za standardní dopis do hmotnosti 50 gramů) - byla vydána v nákladu 1.800 kusů, její katalogové označení je: 0021 VZ. Dominantním motivem známky je podkladový obrázek - detail známky, na který je graficky rozmístěn text "ZPRAVODAJ / Společnosti / sběratelů československých / známek / 2013 40. ročník", v levém horním rohu je barevné logo SČF - Svazu českých filatelistů. Barevné provedení: podkladový obrázek je v okrové barvě, logo vícebarevné (černá, modrá, červená, bílá). Určitou zajímavostí je, že podkladový obrázek je o něco širší, než vlastní známka, velmi dobře je to patrné při zvýraznění "perforace - průseku" známky. 


Pátá - nominální hodnoty "A" (v den vydání ekvivalent 10,00 CZK, tuzemské výplatné za standardní dopis do hmotnosti 50 gramů) - byla vydána v nákladu 1.800 kusů, její katalogové označení je: 0022 VZ. Dominantním motivem známky je podkladový obrázek - detail známky, na který je graficky rozmístěn text "ZPRAVODAJ / Společnosti / sběratelů československých / známek / 2013 40. ročník", v levém horním rohu je barevné logo SČF - Svazu českých filatelistů. Barevné provedení: podkladový obrázek je v oranžové barvě, logo vícebarevné (černá, modrá, červená, bílá). Určitou zajímavostí je, že podkladový obrázek je o něco širší, než vlastní známka, velmi dobře je to patrné při zvýraznění "perforace - průseku" známky. 


Šestá - nominální hodnoty "A" (v den vydání ekvivalent 10,00 CZK, tuzemské výplatné za standardní dopis do hmotnosti 50 gramů) - byla vydána v nákladu 1.800 kusů, její katalogové označení je: 0023 VZ. Dominantním motivem známky je podkladový obrázek - detail známky, na který je graficky rozmístěn text "ZPRAVODAJ / Společnosti / sběratelů československých / známek / 2013 40. ročník", v levém horním rohu je barevné logo SČF - Svazu českých filatelistů. Barevné provedení: podkladový obrázek je v červené barvě, logo vícebarevné (černá, modrá, červená, bílá). Určitou zajímavostí je, že podkladový obrázek je o něco širší, než vlastní známka, velmi dobře je to patrné při zvýraznění "perforace - průseku" známky. 


Všech šest známek bylo vydáno v jednom tiskovém listě (v absolutním pořadí od počátku vydávání "vlastních známek" třetím). Jejich umístění na archu je patrné z vyobrazení výše. Celkový náklad byl 600 kusů tiskových listů (TL), katalogové označení je: 0018-0023 VZ TL 0003. Počet známek v listě je 5x 5 kusů, celková nominální hodnota vytištěných známek na jednom TL je v den vydání rovna částce 250,00 CZK. 

1 komentář:

  1. Konečně velmi povedená a zajímavá presentace Společnosti sběratelů československých známek. Nezbívá než věřit, že se nejedná jen o jedinou vlaštovku na pomylsném sběratelském drátě, která se změnou ročního období odletí do teplých krajin.

    OdpovědětVymazat