Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2012/11/21

ČESKO (Brno) - Vánoce, Vánoce...

Od pátku 30. listopadu do neděle 30. prosince 2012 bude na hlavní brněnské poště "601 00 BRNO 1" používáno příležitostné poštovní razítko s textem "TRADIČNÍ VÁNOCE V BRNĚ".


V obrazové části razítka se pod hvězdným nebem s kometou nachází káď s kapry, obkroužená brněnským drakem - krokodýlem. Autorem grafického návrhu razítka je pan Pavel Sivko, rytinu provedl pan Miloslav Bláha. Poštu "601 00 BRNO 1" naleznete na adrese: Orlí 655/30. 


A když už jsme u toho "brněnského draka". Jedná se o vycpaného krokodýla zavěšeného u stropu průjezdu Staré radnice v Brně. Kdy a jak se do Brna dostal není historicky doloženo. První písemné prameny hovořící o jeho restaurování pochází z let 1578 a 1579. 

V současnosti - od 19. listopadu 2012 - je "drak" zpátky v průjezdu. Vzhledem k rekonstrukci radnice si "drak" odskočil na standardní prohlídku a restaurování. Více o jeho cestě zpět se můžete dozvědět na stránkách České televize (včetně videa) zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat