Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2012/11/25

ČESKO - Na dráze císaře Ferdinanda budeme jezdit vpravo!

Od 9. prosince 2012 - kdy vstupuje v platnost nový železniční grafikon - dojde k ukončení jedné tradice. Od roku 1872 se na "Ferdinandce" - spisovně a celým názvem "Severní dráze císaře Ferdinanda" jezdilo vlevo. Tuto tradici dodržovaly v koridoru Břeclav - Bohumín i České dráhy až do letošního roku.


Dnem 9. prosince však dojde i zde ke změně. Po 140 letech se tak změní železniční provoz v České republice na kompletně pravostranný. 


Filatelisticky si tuto skutečnost můžeme připomenout hned několikrát. Státní podnik Česká pošta připravil dvě příležitostná poštovní razítka, která budou na poštách "735 81 BOHUMÍN 1" a "690 02 BŘECLAV 2" používána ve dnech od středy 5. do pátku 7. prosince 2012. Zároveň se připravuje k vydání pamětní list oddělení Známkové tvorby.


Dalším materiálem je příležitostná poštovní dopisnice vydaná společností PRESSFIL Plzeň s.r.o. k "175. výročí zahájení provozu na Severní dráze císaře Ferdinanda", která vyšla dne 15. listopadu 2012. Dopisnici je možno zakoupit zde


Posledním materiálem, který vyjde v souvislosti se zavedením nového železničního grafikonu  2012/2013, je sada tří příležitostných poštovních dopisnic věnovaných železničním společnostem, provozujícím osobní přepravu - akciové společnosti České dráhy, akciové společnosti LEO Express, a akciové společnosti RegioJet. Tato sada dopisnic vyjde ve čtvrtek, 29. listopadu 2012




Sadu tří příležitostných dopisnic emise "Nový železniční grafikon 2012/2013" je možno zakoupit zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat