Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2012/11/06

ČESKO (Praha) - Výstava na hlavní poště v Praze, aneb poslední známková "smršť" v letošním roce

Zítra - ve středu 7. listopadu 2012 - budou vydány celkem tři emise poštovních známek České republiky a dvě emise příležitostných poštovních dopisnic.


Jak již bývá dobrým zvykem, oddělení Známkové tvorby státního podniku Česká pošta k této příležitosti připravilo výstavu (v pořadí již dvacátou čtvrtou) výtvarných návrhů, ryteckých kreseb, podkladů pro tisk, obálek prvního dne vydání (FDC), příležitostných razítek prvního dne vydání a dalších materiálů.


Výstava se koná v prostorách bývalé prodejny filatelie v prvním patře (ochoz nad dvoranou) budovy hlavní pošty "110 00 PRAHA 1" v Jindřišské ulici, od 15.00 hodin. Vlastní program začíná zahájením v 15.30 hodin, celá akce bude ukončena cca v 16.30 hodin. Jak je již obvyklé, budou přítomni autoři grafických návrhů cenin, tak i rytci.


První emisí příležitostných známek vydávanou v tento den je již tradiční "Umělecká díla na známkách", která obsahuje dvě poštovní známky hodnot 26,00 CZK a 32,00 CZK, a jeden známkový aršík, jehož součástí jsou dvě (různé) známky hodnoty 30,00 CZK.




Druhou emisí je výplatní "Dětem - Čtyřlístek ve službách krále", která obsahuje dvě samolepicí poštovní známky nominální hodnoty "A" (v den vydání ekvivalent 10,00 CZK). Je vydávána ve známkovém sešitku, který obsahuje celkem 10 kusů známek.



Třetí emisí známek je výplatní "Vánoční motiv", která vychází ve zvláštním tiskovém listu, určeném pro vydávání personifikovaných kuponů. Známka je nominální hodnoty "A", tiskový list obsahuje 9 kusů známek a dvanáct kuponů.


Zároveň jsou vydávány dvě emise příležitostných poštovních dopisnic České republiky. První, pod názvem 125 let filatelie na českém území“ (nominální hodnota natištěné známky "A"), druhá 155 let Pražské záchranné služby“ (nominální hodnota natištěné známky "A").



A proč známková "smršť"? Popravdě řečeno, spíše se jedná o "smršť" finanční, v peněženkách sběratelů českých známek a celin.


Základní řada známek (včetně aršíku) příjde na 148,00 CZK, dopisnice celkem na 30,00 CZK. V případě požadavku na samostatné známky z aršíku + 2x 30,00 CZK, na čtyř bloky (přepážkové listy) zbývajících dvou hodnot emise "Umění" + 232,00 CZK. Známkový sešitek emise "Dětem" + 100,00 CZK, tiskový list známky "Vánoční motiv" + 90,00 CZK.

V případě zájmu (a to ještě nehovoříme o sběratelích obálek prvního dne vydání či listů s nalepenou známkou) o "základní" a "rozšířenou" řadu známek, vychází celková cena na 660,00 CZK. 

Žádné komentáře:

Okomentovat