Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2012/11/04

ČESKO - Orchideje na poštovní známce

Ve středu 3. října 2012 dala do oběhu Česká pošta, státní podnik novou emisi poštovních známek České republiky pod názvem "Gratulační motiv - orchideje". Emisi tvoří jedna známka nominální hodnoty "A" (tuzemské výplatné za standardní dopis hmotnosti do 50 gramů, v den vydání ekvivalent 10,00 CZK).


Známka vychází v upraveném tiskovém listu (UTL), který obsahuje devět známek a dvanáct potištěných kuponů. Emise je primárně určena k nabídce potištěných kuponů pro reklamu a propagaci. Část nákladu (a budoucí případné dotisky) je proto vytištěna bez potištěných kuponů.
Výtvarný návrh emise - Libuše a Jaromír Knotkovi, rozměr obrazu známky: 46 x 23 mm, katalogové označení 0745, způsob tisku: plnobarevný ofset.  



Se známkou je vydávána i obálka prvního dne vydání (FDC), katalogové označení je 0745 FDC, vychází v nákladu: 3.900 kusů, prodejní cena je 20,00 CZK.



Standardně je vydán i list s nalepenou známkou (NL, tzv. nálepní list), který je doplněn informacemi o vydané emisi. Jeho katalogové označení je 0745 NL, prodejní cena 12,00 CZK. List je označen pořadovým označením 2012/L.



Jak známka vylepená na obálce prvního dne vydání (FDC), tak i na nálepním listě (NL), je oražena razítkem prvního dne vydání, které kromě data používání a názvu "PRAHA" obsahuje kresbu orchideje a ledňáčka.



Žádné komentáře:

Okomentovat