Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2012/11/23

SLOVENSKO - Umění na poštovních známkách

Dnešního dne - v pátek 23. listopadu 2012 - akciová společnost Slovenská pošta dala do oběhu novou emisi poštovních známek pod názvem "Umění".


První známkou - vydanou v aršíkovém provedení - je hodnota 1,60 EUR. Aršík je věnován významnému malířskému dílu, které se nachází na hradě Červený Kameň. Původně gotický hrad, který se nachází na jihovýchodním svahu Malých Karpat nad obcí Častá (nedaleko Modry), získal roku 1583 rod Pálfiovců a nedlouho poté začala jeho nákladná rekonstrukce na renesanční zámek. Rodina Pálfiů tento majetek vlastnila nepřetržitě, až do března 1945. Dokonce je po něm pojmenovaná rodová linie - červenokamenská.


V rámci již zmíněné přestavby byla do jihozápadního křídla hradního paláce nákladně vybudována "sala terrena". A co to vlastně je? Česká Wikipedie u tohoto hesla uvádí následující:
"Sala terrena (italsky přízemní sál), nazývaná rovněž sala terrana nebo zahradní sál, je otevřená architektonická stavba charakteristická pro barokní palácové a zámecké zahrady.
Sala terrena je sál situovaný v přízemním podlaží, většinou v hlavní ose zámku nebo paláce, případně tvoří samostatnou stavbu. Jeho prostor je otevřen, klasicky arkádou o třech obloucích, do zahrady, která je ve stejné úrovni nebo přístupná několika stupni schodiště. Sala sloužila pro relaxaci, svačiny, koncerty apod. Bývá reprezentativně vyzdobena, například zařízena jako jeskyně a vyzdobena kašnami a fontánami."


Výzdobu tohoto prostoru roku 1655 provedl mistr Carpoforo Tencalla z Bissone u Luganského jezera. Narodil se 10. září 1623 ve švýcarském Bissone, zemřel 9. března 1685 tamtéž. V českých zemích mezi jeho nejvýznamnější práce patří výmalba přízemí Trojského zámku v Praze.


Aršík (katalogové označení 0528 A) byl vydán v nákladu 50.000 kusů, je tištěný ocelotiskem z plochých desek v kombinaci s ofsetem v akciové společnosti Poštovní tiskárna cenin Praha. Autorem rytiny je pan František Horniak.


Společně je vydána i standardní obálka prvního dne vydání (FDC) s nalepenou známkou z aršíku. Její katalogové označení je 0528 FDC, vychází v nákladu 3.100 kusů, prodejní cena je 2,50 EUR.


Určitým překvapením je vydaná druhá obálka prvního dne vydání (FDC), rozměrů 22,8 x 16,3 cm, kterou sám vydavatel označuje jako speciální. Je na ní vylepený celý známkový aršík, katalogové označení 0528 A FDC, vychází v nákladu pouhých 1.500 kusů, prodejní cena je 3,00 EUR.

 
Na stejný den k této známce vydavatel připravil i příležitostný tisk - tzv. černotisk, který je nabízen v prodejní ceně 2,80 EUR za kus. Výše nákladu nebyla prozatím oznámena, katalogové označení 0528 ZVL.


U nejbližší pošty nedaleko zámku - v obci Častá - bylo v tento den používáno i speciální příležitostné poštovní razítko k vydání tohoto známkového aršíku. Autorem razítka je pan František Horniak.


A nyní ke druhé známce emise "Umění". Ta je věnována dílu malířky Viery Žilinčanové (* 10.07.1932 Nové Zámky, + 19.03.2008 Bratislava) "Hudba" (1987). 


Známka nominální hodnoty 1,20 EUR (katalogové označení 0529) je tištěna ocelotiskem z plochých desek, v přepážkových listech (PL) o čtyřech známkách (2 x 2) a jednom (potištěném) kuponu. Autorem rytiny je akademický malíř pan Rudolf Cigánik. I zde byl tisk proveden v akciové společnosti Poštovní tiskárna cenin Praha, celkový náklad činí 80.000 kusů známek, tedy celkem 20.000 kusů přepážkových listů (PL, katalogové označení 0529 PL).


I k této známce byla vydána obálka prvního dne vydání (FDC), vychází v nákladu 3.100 kusů, katalogové označení je 0529 FDC, prodejní cena je 2,10 EUR.


Skutečným překvapením je, že i k této známce připravil vydavatel příležitostný tisk. V tomto případě však nelze hovořit o "černotisku", neboť je vydaný v barvách vlastní známky. Prodejní cena je stanovena na 6,50 EUR. Výše nákladu prozatím nebyla oznámena, katalogové označení je 0529 ZVL.

Žádné komentáře:

Okomentovat