Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2012/12/28

ČESKO (Praha) - Čtyřicet let poštovních směrovacích čísel

Jak ten čas letí! Za několik dní si v České republice připomeneme výročí - již čtyřicáté - zavedení poštovních směrovacích čísel (PSČ). Bezpochyby lze říci, že za dobu od roku 1973 doposud se s fenoménem "PSČ" - s pěti čísly před názvem doručovací pošty - setkali všichni obyvatelé tehdejšího Československa, i dnešní České republiky a Slovenské republiky.


Celé tehdejší Československo bylo podle prvního čísla PSČ rozděleno do deseti obvodů, čísla 1-7 byla určena pro Čechy a Moravu, čísla 8-0 pro Slovensko.


Od středy 2. do pátku 4. ledna 2013 bude pošta "PRAHA 1" v Jindřišské ulici k tomuto výročí používat příležitostné poštovní razítko s textem "VÝROČÍ 40 LET PSČ" a v obrazové části se dvěma denními razítky pošt 110 00 PRAHA 1 a 601 00 BRNO 1 s nastaveným datem 2.1.1973 umístěné v mapě České republiky.


První ruční příležitostné poštovní razítko roku 2013 navrhl a vyryl pan Miloslav Bláha.

Žádné komentáře:

Okomentovat