Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2012/12/06

ČESKO (Praha) - Mimořádná přednáška, mimořádní hosté!


Dnes - ve čtvrtek 6. prosince 2012 - se v Praze v rámci XXXIII. cyklu odborných přednášek o poštovní historii a současnosti pořádaného Klubem filatelistů, sběratelů specializovaných oborů 00-15 uskuteční přednáška pana Antonína Šmída "125 let pražské potrubní pošty a její budoucnost".


Přednáška, doplněná ukázkami filatelistického materiálu se koná v sále "Dřevák", v prvním patře Domu PORTUS (občanské sdružení Život 90) v Praze 1, ulice Karolíny Světlé 18 (roh s ulicí Betlémskou), od 16.30 hodin.



Pan Antonín Šmíd je známým a dlouholetým sběratelem poštovně historických materiálů z období fungování pražské potrubní pošty. Jeho exponát s názvem "Pražská potrubní pošta" je možné shlédnout na mezinárodní filatelistické "virtuální" výstavě EXPONET zde.

Mimořádná celistvost adresovaná na pana Ing. Dr. Rudolfa Gilberta, významného prvorepublikového i poválečného znalce československých poštovních známek, přepravená v roce 1940 právě prostřednictvím pražské potrubní pošty. Materiál je nabízen v rámci e-shopu NEWSPHILA zde

Ve své přednášce se zaměří nejen na vlastní historii pražské potrubní pošty, ale i na přepravu telegramů a interní provoz před rokem 1899. Samozřejmě, vše doplněno zajímavými ukázkami z poštovního provozu.

Hlavní ovládací panel potrubní pošty, umístěný v prostorách pražské hlavní pošty v Jindřišské ulici. Foto: Serych, Wikipedie.

Věděli jste, že pražská potrubní pošta je dnes již jediný dochovaný systém městské potrubní pošty na světě? Více informací naleznete na stránkách české Wikipedie zde.

A takto vypadal vstup zařízení, do kterého se vkládalo pouzdro s poštovními zásilkami. Foto: Serych, Wikipedie.

Prvním hostem na přednášce bude pan Jiří Hák, který pracoval ve firmách ČESKÝ TELECOM, a.s., a Telefónica Czech Republic, a.s., a měl pražskou potrubní poštu na starost v letech 1993-2010. Pohovoří o technické části potrubní pošty.

Strojovna potrubní pošty s agregáty (dmychadly) umístěná v prostorách hlavní pražské pošty v Jindřišské ulici. Foto: Serych, Wikipedie.

Druhým hostem - vpravdě mimořádným - bude pan Zdeněk Dražil, nynější soukromý majitel systému potrubní pošty, který pohovoří o její budoucnosti.

Hlavy pěti hvězdicovitě umístěných hlavních tras pražské potrubní pošty, na každé z nich počítadla, signální světla, a ovládání výhybek. Foto: Serych, Wikipedie. 

Jak je již dobrou tradicí, jsou srdečně zváni všichni zájemci o filatelii a poštovní historii, a to jak členové, tak i nečlenové Svazu českých filatelistů. Využijte i Vy možnost zjistit něco víc o filatelii, sbírání známek a poštovní historii...

Žádné komentáře:

Okomentovat