Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2012/12/17

ČESKO (Praha) - Výročí Poštovního muzea Praha!

Zítra - v úterý 18. prosince 2012 - bude Poštovní muzeum Praha slavit 94. narozeniny. Ano, vzniklo přesně v den, kdy byly vydány první známky nového státu. 




Pro připomenutí - prvními známkami nového státu Republiky československé byly dvě hodnoty výplatní emise "Hradčany", a sice hodnota 5 haléřů v světle zelené barvě a hodnota 10 haléřů v červené barvě, obě nezoubkované. Obě dvě se toho dne začaly prodávat na pražské hlavní poště.




Na co se již zapomíná, je skutečnost, že ten den byly vydány i další dvě známky - novinové (určené k vyplácení novin a časopisů) emise "Sokol v letu", a sice hodnota 2 haléře v světle zelené barvě a hodnota 10 haléřů v barvě světle fialové, obě rovněž nezoubkované.



Známky byly vydány na základě grafických návrhů mistra Alfonse Muchy (1860-1939), v té době asi našeho nejslavnějšího malíře, uznávaného jak v tuzemsku, tak i v zahraničí.




Zároveň v tento den byl vydán i pamětní list k vydání prvních československých známek, i s podpisy zúčastněných osob, které se na vydání nějakým způsobem podílely.




Tradice vydávání pamětních listů je tedy velmi dlouhá. Zítra vydá u příležitosti 94. výročí svého založení i Poštovní muzeum v Praze také tradiční pamětní list. Zároveň tím připomene 100 let od narození předního malíře, grafika, ilustrátora a v neposlední řadě tvůrce poštovních známek Josefa Lieslera (1912-2005).


Pro letošní pamětní list byla zvolena rytina příležitostné poštovní známky hodnoty 1,80 CSK z emise "Umění" vydané v roce 1972 s transpozicí obrazu "Sen noci svatojánské" právě mistra Jaroslava Lieslera.


Prodej unikátního suvenýru bude zahájen v den jeho vydání pouze v Poštovním muzeu na Nových mlýnech v Praze. Prodejní cena byla stanovena na 70,00 CZK, k dispozici jsou ve velmi omezeném množství.

Žádné komentáře:

Okomentovat