Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2012/02/29

NĚMECKO (Mnichov) - Veletrh známek a obálky Deutsche post

Již zítra - ve čtvrtek 1. března 2012 - se otevřou pomyslné brány a v německém Mnichově bude zahájen již 15. mezinárodní veletrh poštovních známek.



O připravovaných razítkách používaných u příležitostné poštovní přepážky Deutsche Post jsme psali již včera, nyní se zaměříme na připravované obálky. Čím razit tedy již víme od včerejšího dne, nyní představme co razit (respektive orážet).


Na příležitostné celině s natištěnou známkou hodnoty 0,55 EUR je motiv zámku Nymphenburg. Celina je určena zejména k orážení příležitostným razítkem se stejným obrazovým motivem jako natištěná známka.



Dále je připraveno několik obálek, které je možno velmi dobře kombinovat s právě vydanými známkami, případně s používanými razítky.


První z nich je s pohledem na galerii starých mistrů, zde bude jednoznačně vítězit razítko s motivem Sixtinské madony.


Druhá s přírodním - zahradním - motivem je jako stvořená pro výše vyobrazené razítko s pohledem na parkovou úpravu krajiny.


Třetí jednoznačně s příležitostným razítkem "Pumuckl", s jinou kombinací by to rozhodně nebylo ono.


Zbývající dvě obálky - čtvrtá a pátá - jsou určeny pro nově vydávané emise známek - "Gerhard Merkator" a "Trauer".



Tolik k vydávaným poštovním celinám a obálkám s příležitostnými motivy připravenými k letošnímu - již patnáctému - ročníku veletrhu. 

ČESKO (Kroměříž) - Výročí úmrtí Maxe Švabinského, kroměřížského rodáka

Od čtvrtka 1. března 2012 budou u pošty "767 01 KROMĚŘÍŽ 1" používány příležitostné nálepky na doporučené dopisy (R-nálepky) s textem "Max Švabinský, kroměřížský rodák, 10.2.2012, 50 let od úmrtí", doplněným mistrovým podpisem, u příležitosti tohoto výročí.


Celkem bylo vydáno 720 kusů příležitostných doporučených nálepek, budou používány od 1. března 2012 do spotřebování.

SLOVENSKO (Bratislava) - Příležitostné poštovní razítko

Zítra - ve čtvrtek 1. března 2012 - bude v rámci výstavy díla Rudolfa Cigánika (o výstavě jsme Vás již na našich stránkách informovali) po dobu vernisáže otevřena příležitostná poštovní přepážka pošty "BRATISLAVA 1".


Bude používat příležitostné poštovní razítko s textem "Rudolf Cigánik / otvorenie výstavy" a s vyobrazením autora. Razítko bude po dalších sedm dní k dispozici na poště "BRATISLAVA 1" pro případné dodatečné otisky. 

2012/02/28

ČESKO (Praha) - Pozvánka na přednášku

Ve čtvrtek 1. března 2012 pořádá Klub filatelistů, sběratelů specializovaných oborů 00-15 Praha v rámci 32. cyklu přednášek o poštovní historii a současnosti přednášku pana Lubora Kunce pod názvem "Rakousko-uherská polní pošta 1914-1918". 


Když 28. června 1914 spáchali srbští nacionalisté v Sarajevu atentát na následníka trůnu Františka Ferdinanda d'Este a jeho manželku, nikdo netušil, že se blíží konflikt, který zasáhne celý svět a doslova smete státoprávní uspořádání mnoha zemí Evropy.  


O měsíc později - 28. července 1914 - již císař a král František Josef I.  vyhlašuje Srbsku válku a do několika týdnů již válčí celá Evropa... Konce války, pro kterou se vžil název "velká" se starý císař již nedožil, umírá 21. listopadu 1916 ve Vídni.


S ním odchází jedna éra, to si zřejmě uvědomovala i většina účastníků pompézního pohřbu, který se konal ve Vídni... 


Nový císař - Karel I. - již neměl (bohužel) čas na zkonsolidování a vyřešení vnitřních politických poměrů v říši.


Velká válka - nebo jak ji dnes nazýváme první světová - skončila podepsáním kapitulace ve francouzském Compiégne dne 11. listopadu 1918.


V jejím průběhu proti sobě stáli milióny mužů, kteří kromě touhy přežít měli zájem o informace z domova, od svých blízkých... a samozřejmě jejich rodiny měli též zájem o tom, kde se jejich syn, bratr, otec nachází, v jakých podmínkách...


To se dařilo splnit právě za pomoci polní pošty... Zásilky polní pošty chodily z jednoho koutu monarchie na druhý již od prvních dnů vyhlášení války, až po dny poslední. Na některé zajímavosti z poštovního provozu poukáže právě tato přednáška...


Filatelistický podvečer se koná v Domě PORTUS (občanské sdružení Život 90) v Praze 1, ulice Karolíny Světlé 18 (roh s ulicí Betlémskou) od 16.00 hodin, začátek přednášky je plánován na 16.30 hodin. Na besedu jsou srdečně zváni všichni zájemci o filatelii.



Poznámka: v článku  použité příležitostné poštovní dopisnice pocházejí z webu http://dopisnice.blogspot.com/. 

NĚMECKO (Mnichov) - Veletrh poštovních známek

Jak jsme již na našich stránkách avizovali, ve dnech od 1. do 3. března 2012 se v německém Mnichově uskuteční již 15. mezinárodní veletrh poštovních známek


Organizátoři ve spolupráci s německou poštou připravili pro návštěvníky tři příležitostná poštovní razítka, která budou používána u přepážky Deutsche post






K poslednímu razítku. Dne 1. března 2012 vychází společné vydání Německa a Vatikánu pod názvem "Rafael: Sixtinská Madona a Madona z Foligna". Prozatím zobrazujeme pouze známky (a aršíky) z vydání Vatikánu.


Známky nominálních hodnot 0,60 EUR a 0,75 EUR vychází v maximálním nákladu 250.000 kompletních sérií.  



Oba aršíky nominálních hodnot 1,40 EUR a 2,40 EUR vychází v maximálním nákladu po 200.000 kusech od každého.

ČESKO (Žďár nad Sázavou) - 60 let Klubu filatelistů

Od čtvrtka 1. března 2012 budou u pošty "591 01 ŽĎÁR NAD SÁZAVOU 1" používány příležitostné nálepky na doporučené dopisy (R-nálepky) s textem "60 let klubu filatelistů", u příležitosti výročí založení klubu, který je dnes součástí Svazu českých filatelistů (SČF) pod číslem 06-10. Samotné výročí vychází na 10. březen, neboť právě v ten den roku 1952 byl Klub založen (tehdy jako Kroužek filatelistů při Závodním klubu ROH n.p. ŽĎAS).


Celkem bylo vydáno 960 kusů příležitostných doporučených nálepek, budou používány od 1. března 2012 do spotřebování.

Aktuální informace ze současného dění v Klubu naleznete na jeho webových stránkách http://filateliezdar.webnode.cz/. Od dnešního dne je přidán odkaz na Klub filatelistů 06-10 Žďár nad Sázavou i na našem blogu NEWSPHILA - naleznete jej v pravém sloupci, ve spodní části, v rubrice "O FILATELII V ČESKU... ...aneb kde to žije!

SLOVENSKO (Bratislava) - Pozvánka na výstavu

Ve čtvrtek 1. března 2012 od 15.30 hodin proběhne v prostorách dvorany Ministerstva kultury Slovenské republiky (na adrese Náměstí SNP č. 33) slavnostní zahájení výstavy "Rudolf Cigánik - Malba, Kresba, Socha, Rytina".


V čase zahájení bude v prostorách výstavy zřízena příležitostná poštovní přepážka pošty "BRATISLAVA 1", u níž bude používáno i příležitostné poštovní razítko. Zároveň bude prezentována monografie umělce, která je vydávána pod názvem "Rudo Cigánik: V tieni znám(k)y", zájemci si ji budou moci zakoupit u přepážky POFIS.

Výstava samotná bude otevřena od úterý do pátku, vždy od 10.00 do 18.00 hodin, až do 16. března 2012.

2012/02/27

ČESKO (Všetaty) - 120 let pošty

Od čtvrtka 1. března 2012 budou u pošty "277 16 VŠETATY" používány příležitostné nálepky na doporučené dopisy (R-nálepky) s textem "120 let pošty", u příležitosti výročí vzniku pošty ve Všetatech.


Celkem bylo vydáno 480 kusů příležitostných doporučených nálepek, budou používány od 1. března 2012 do spotřebování.

ČESKOSLOVENSKO - Vše co jste chtěli vědět o vlakových poštách, a báli jste se zeptat...

Při občasném "brouzdání" na internetu nečekaně narazíte na skutečnou "perlu". Mně se to podařilo právě včera a až do dnešního dne jsem si četl, četl a četl...


O čem mluvím? O webových stránkách "www.vlakova-posta.cz", které se zabývají historií československých ambulantních pošt v období 1918-1999. Ambulantní pošty jsou vlakové, automobilové i letecké a všechny tyto druhy byly na území Československa v určitých letech provozovány.

Jedna z fotografií, zveřejněných na tomto webu. Vůz vlakové pošty č. 355 (Plzeň - Cheb), autor: Miroslav Petr (1984).

Autorem těchto stránek je pan Petr Študent. Co je jejich předností je skutečnost, že určitým způsobem prolínají více oborů. Na své si tak přijdou zájemci o poštovní historii (razítka vlakových, automobilních či leteckých pošt, včetně zobrazení velkého poštu celistvostí), zájemci o historii železničních spojů (typy poštovních vagonů, velká fotodokumentace z jejich provozu), i bývalí pracovníci ambulantních pošt (vzpomínky pamětníků, historické fotografie), a jistě i další...  

Vůz autopošty (typ vozu Škoda RTO) v Hradci Králové (šedesátá léta XX. století). Fotografie z webu www.vlakova-posta.cz.

Pro všechny zájemce o poštovní historii na území Československa (v období 1919-1939 i Podkarpatské Rusi) nezbývá na závěr nic jiného, než jim doporučit návštěvu těchto výjimečných stránek. Jejich autorovi pak popřát hodně sil do jejich dalšího zvelebování a rozšiřování...



Jiří Neumann

SLOVENSKO - Nová poštovní známka

Dnes, v pondělí 27. února 2012, vydává Slovenská pošta jedno známkovou emisi  poštovních známek pod názvem "Osobnosti", na níž je zobrazen významný slovenský básník XIX. století "Samo Chalupka (1812-1883)". 


O básníku samotném, jeho životních osudech a díle je možno nalézt informace zde. Známka nominální hodnoty 0,50 EUR (katalogové označení 0512) vychází v arších po padesáti kusech, tištěna je vícebarevným ofsetem v akciové společnosti Poštovní tiskárna cenin Praha v celkovém nákladu 300.000 kusů. Autorem výtvarného návrhu známky je akademický malíř Karol Felix, autorem liniové kresby známky akademický malíř Martin Činovský.


Společně se známkou vychází i obálka prvního dne vydání (FDC). Je tištěna ocelotiskem z plochých desek v kombinaci s ofsetem, stejně jako známka, v Poštovní tiskárně cenin Praha a.s. v nákladu 3.100 kusů. Její katalogové označení je 0512 FDC, prodejní cena 1,40 EUR.


2012/02/26

ČESKO - Anketa o nejkrásnější známku roku 2011

V sobotu 25. února 2012 byly zveřejněny výsledky ankety státního podniku Česká pošta "O nejkrásnější známku roku 2011". Jedná se již o XIX. ročník ankety, v tom letošním rozhodovalo 8.246 hlasů, které zaslali čtenáři deníku Právo a časopisu Filatelie.


Jaké jsou nejkrásnější známky České republiky, vydané v roce 2011? Celkem v tomto roce vyšlo 43 poštovních známek, a domnívám se, že prvních deset představuje to nejhezčí nejen pro účastníky ankety (statisticky podložené), ale - snad - i pro většinu nehlasujících (kteří pouze - občas - známky používají).

První místo: emise "Umění na poštovních známkách", hodnota 30,00 CZK (katalogové označení 0706), námět - August Bedřich Piepenhagen: Zimní krajina, rytina Martin Srb. Známka vyšla v tiskovém listě, který obsahoval čtyři stejné kusy známek. Celkem 2.183 hlasů.


Druhé místo: emise "Ochrana přírody: Šumava - biosferická rezervace UNESCO", hodnota 20,00 CZK (katalogové označení 0694), námět - Libuše a Bohuslav Knotkovi: rys a datlík, rytina Martin Srb. Známka vyšla jako součást aršíku, který obsahoval čtyři známky. Celkem: 699 hlasů.


Třetí místo: emise "Ochrana přírody: Šumava - biosferická rezervace UNESCO", hodnota 18,00 CZK (katalogové označení 0693), námět - Libuše a Bohuslav Knotkovi: los, tetřívci a šídlo, rytina Martin Srb. Známka vyšla jako součást aršíku, který obsahoval čtyři známky. Celkem: 571 hlasů.


Čtvrté místo: emise "Rožmberský rok - Petr Vok z Rožmberka, Vilém z Rožmberka", hodnota 49,00 CZK (katalogové označení 0676), námět - Oldřich Kulhánek (známka i grafická kompozice aršíku), rytina Miloš Ondráček. Známka vyšla jakou součást aršíku, který obsahoval jednu známku. Celkem: 520 hlasů.


Páté místo: emise "Umění na poštovních známkách", hodnota 26,00 CZK (katalogové označení 0705), námět - Joža Úprka: Žena v kukuřici, rytina Miloš Ondráček. Známka vyšla v tiskovém listě, který obsahoval čtyři stejné kusy známek. Celkem: 441 hlasů.


Šesté místo: emise "Ochrana přírody: Šumava - biosferická rezervace UNESCO", hodnota 10,00 CZK (katalogové označení 0691), námět - Libuše a Bohuslav Knotkovi: tetřev, kos a okáč, rytina Martin Srb. Známka vyšla jako součást aršíku, který obsahoval čtyři známky. Celkem: 418 hlasů.


Sedmé místo: emise "Wolfgang Amadeus Mozart", hodnota "E" (v den vydání ekvivalent 20,00 CZK - výplatné za dopis do hmotnosti 20 gramů zaslaný do Evropy, katalogové označení 0695), námět - Marina Richterová, liniová kresba známky Martin Srb. Samolepicí známka vyšla jako součást známkového sešitku, který obsahoval celkem šest stejných kusů známek. Celkem: 406 hlasů.


Osmé místo: emise "Světový den pošty", hodnota 21,00 CZK (katalogové označení 0698), námět - Dušan Kállay, liniová kresba známky Miloš Ondráček. Známka vyšla v tiskovém listě, který obsahoval 35 stejných kusů známek. Celkem: 357 hlasů.


Deváté místo: emise "Český filmový plakát", hodnota 10,00 CZK (katalogové označení 0699), námět - Olga Poláčková-Vyleťalová: Něžná, výtvarný návrh Zdeněk Ziegler, liniová kresba známky Jindřich Faktor. Známka vyšla v tiskovém listě, který obsahoval 25 stejných kusů známek. Celkem: 341 hlasů.


Desáté místo: emise "EUROPA - lesy: Lužní lesy", hodnota 20,00 CZK (katalogové označení 0680), námět - Adolf Absolon, liniová kresba známky Martin Srb. Známka vyšla v tiskovém listě, který obsahoval šest stejných kusů známek. Celkem: 333 hlasů.



Tolik k prvním "nejkrásnějším" deseti známkám České republiky, vydaným v roce 2011. Další výsledky budou opět zveřejněny na stránkách blogu NEWSPHILA.

ČESKO - Novinka v poštovním provozu

Od 11. ledna 2012 je ve zkušebním provozu na poště "400 20 ÚSTÍ NAD LABEM 02" (sběrný přepravní uzel) nový razítkovací (orážecí) stroj značky "NEOPOST". To nijak převratná a zajímavá informace není - snad jen pro specializované sběratele mechanizace poštovního provozu.

Ale přesto zaujme hodně sběratelů známek České republiky. Od data 11. ledna 2012 je v provozu stroj, který má výjimku na použitou barvu při orážení známek. Do současnosti byla (a je) používána pouze barva černá. U tohoto stroje je použita ke znehodnocení známek barva modrá. Určitou zajímavostí je i technologie nanesení otisku na zásilku - nejedná se o klasický přenos barvy pomocí štočku (válečku), ale velmi zjednodušeně řečeno o otisk z inkoustové tiskárny.


Zkušební provoz by měl být ukončen asi v polovině měsíce března 2012. Pro sběratele tak zbývá ještě několik dní, kdy si mohou takové zásilky zajistit přímo z poštovního provozu (jsou tak oráženy všechny zásilky vybrané z poštovních schránek v Ústí nad Labem). Za několik let se tyto zásilky (z doby zkušebního provozu) stanou ozdobami specializovaných sbírek a exponátů, jako velmi vzácný a hodnocený sběratelský materiál.  


Na závěr velké poděkování paní Marii Chábové ze státního podniku Česká pošta za zaslané informace a obrázky, které přispěly k napsání tohoto článku.

2012/02/24

SLOVENSKO - Mezinárodní odpovědka vzor "Nairobi"

Dne 22. února 2012 dala Slovenská pošta a.s. (respektive její organizační složka POFIS) do oběhu novou mezinárodní odpovědku (CRI) vzoru "Nairobi", platnou do 31. prosince 2013. Její prodejní cena je 2,00 EUR. Kromě prodejen POFIS Bratislava by měla být k dispozici na všech provozovnách (poštách) akciové společnosti Slovenská pošta. 


Mezinárodní odpovědka (francouzsky "Coupon-réponse international", dříve vzor Světové poštovní unie "C 22", dnes "CN 01") je zvláštní druh celiny (ceniny), kterou vkládá odesílatel do zásilky pro adresáta.

Tomu pak pošta v zemi určení vymění odpovědku za výplatní známky v hodnotě výplatného za obyčejné psaní prvního hmotnostního stupně do ciziny. Zjednodušeně formulováno - jedná se o dobropis na známku pro odpověď z ciziny.

Obvyklá praxe je taková, že poštovní úřad v místě zakoupení v levé části CRI orazítkuje denním razítkem s datem prodeje a vyznačí na ni též její prodejní hodnotu (uprostřed mezi poli pro denní razítka). Někdy jsou již CRI pro určité země těmito údaji opatřeny dopředu (strojovým potiskem). Při výměně (použití) ji přijímací poštovní úřad v zahraničí orazítkuje denním razítkem s datem výměny (v pravé části CRI) a ponechá si ji pro pozdější zúčtování mezi poštovními správami.

Odpovědky malého formátu (A7) byly v prodeji do 31. prosince 2001 (poslední ze vzorů tohoto formátu byl takzvaný lousannský). Od 1. ledna 2002 jsou prodávány odpovědky velkého formátu A6, první z nich byl takzvaný pekingský vzor. Označení vzorů (lousannský, pekingský, nairobský) je dáno názvem města, ve kterém se koná příslušný kongres Světové poštovní unie (UPU), který rozhodne o používání nového grafického vzoru mezinárodních odpovědek (CRI).     

2012/02/22

ČESKO - Poštovní dopisnice "vzor 2012"!

Dne 15. února 2012 dala Česká pošta s.p. do oběhu nové vzory již vydaných dopisnic v předchozích letech. Novým vzorem je v tomto případě míněna první adresní linka s mikrotextem, ve kterém je uveden letopočet 2012


První je dopisnice "Alfons Mucha" nominální hodnoty "A" (v den vydání ekvivalent 10,00 CZK). Katalogové označení vydavatele je CDV 126 D, prodejní cena 11,00 CZK.


Další v pořadí je "Historický poštovní dostavník" nominální hodnoty "E" (v den vydání ekvivalent 20,00 CZK). Katalogové označení vydavatele je CDV 130 B, prodejní cena 21,00 CZK.