Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2013/02/05

SLOVENSKO - Připravuje se mincovní dopis!

Pro letošní rok je připravováno společné vydání poštovních známek tří států - České republiky, Slovenské republiky a státu Vatikán - s tématem "1150. výročí Cyrila a Metoděje".


V České republice bude vydán aršík nominální hodnoty 35,00 CZK dne 12. června 2013 v předpokládaném nákladu 62.000 kusů. Ve stejný den vyjde na Slovensku aršík nominální hodnoty 1,60 EUR v předpokládaném nákladu 100.000 kusů. Datum, hodnota a náklad vydání známky (aršíku) státu Vatikán zatím není známo. 


Vzhledem k tomu, že Národní banka Slovenska vydá k tomuto výročí příležitostnou pamětní minci hodnoty 2,00 EUR, POFIS Bratislava předpokládá vydat k 12. červnu 2013 i mincovní dopis. Tedy obálku se známkou (aršíkem) oraženou pamětním razítkem prvního dne vydání a v levé části obálky s vloženou pamětní mincí (v průhledném obalu).

Zatím se předpokládá vydání 2.000 kusů obálek, i když - samozřejmě - předpokládaný zájem o tento sběratelský materiál může náklad obálek zvýšit.

Žádné komentáře:

Okomentovat