Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2013/03/17

ČESKO - Historické dopravní prostředky

Ve středu 6. března 2013 byla vydána nová emise příležitostných poštovních známek České republiky pod názvem "Historické dopravní prostředky".


V rámci této emise byly vydány dvě známky stejné nominální hodnoty 25,00 CZK. Tato nominální hodnota odpovídá výplatnému za prioritní dopis II. hmotnostního stupně (od 21 do 50 gramů) zaslaného do Evropy, případně za ekonomický dopis II. hmotnostního stupně (od 21 do 50 gramů) zaslaného do zámoří.
Zajímavostí u této emise je skutečnost, že obě známky vycházejí v soutisku na jednom archu, který na padesáti známkových polích obsahuje vždy 25 kusů od každé.


První známkou je hodnota 25,00 CZK (katalogové označení 0756) "Vlečný remorkér, parník "Péčko" 18". Výtvarný návrh zpracoval pan Pavel Sivko, známka je tištěna plno barevným ofsetem.


Druhou známkou je hodnota 25,00 CZK (katalogové označení 0757) "Vrtulník, Aero HC2 - Heli Baby"Výtvarný návrh zpracoval pan Pavel Sivko, známka je tištěna plno barevným ofsetem.


Ke každé známce je vydávána obálka prvního dne vydání (FDC). První - katalogové označení 0756 FDC - má v levé části motiv přídě parníku. Speciální razítko prvního dne vydání má tvar záchranného kruhu. Výtvarný návrh zpracoval pan Pavel Sivko, rytinu provedl pan Jaroslav Tvrdoň. Obálka (FDC) je tištěna jednobarevným ocelotiskem z plochy (na stroji WAITE), byla vydána v nákladu 3.900 kusů, prodejní cena je 32,00 CZK


Druhá - katalogové označení 0757 FDC - má v levé části motiv detailu vrtulníku. Speciální razítko prvního dne vydání má symboliku dynamicky rotujících listů vrtulníku. Výtvarný návrh zpracoval pan Pavel Sivko, rytinu provedl pan Jaroslav Tvrdoň. Obálka (FDC) je tištěna jednobarevným ocelotiskem z plochy (na stroji WAITE), byla vydána v nákladu 3.900 kusů, prodejní cena je 32,00 CZK


Tradičně jsou vydány i listy s nalepenou poštovní známkou (tzv. nálepní listy). První z nich má katalogové označení 0756 NL (na samotném listě je označení "2013" v levém rohu, a "3a" v rohu pravém). Jeho prodejní cena činí 27,00 CZK.


Druhý má katalogové označení 0757 NL (na samotném listě je označení "2013" v levém rohu, a "3b" v rohu pravém). Jeho prodejní cena činí rovněž 27,00 CZK.

Žádné komentáře:

Okomentovat