Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2013/04/05

ČESKO (Praha) - Informace Klubu filatelistů, sběratelů specializovaných oborů, 00-15 Praha pro členy a přátele Klubu



Vážení přátelé,

včera se konala v sále Dřevák v 1. patře Domu Portus (občanské sdružení Život 90), v Praze 1, ulice Karolíny Světlé 18, klubová schůzka, jejíž součástí byla přednáška pana Tomáše Šilhána "Československé známkové sešitky". Před vlastní přednáškou vystoupil jednatel klubu pan Ing. Pravoslav Kukačka, který z pověření výboru přivítal přítomné členy klubu a milé hosty, jakož i přednášejícího. Zmínil se o některých aktualitách těchto dnů, které si dovolujeme níže uvést.




Nejprve se pan Ing. Kukačka zmínil o včerejším slavném dnu našeho klubu, kdy vyšla příležitostná dopisnice České pošty k 70. výročí založení našeho klubu (v obrazové části dopisnice) a zároveň ke 40. výročí zavedení poštovních směrovacích čísel (PSČ) do našeho poštovního provozu (v motivu vytištěné známky nominále A). Pošta "110 00 PRAHA 1" začala užívat příležitostné razítko (PR) a příležitostnou nálepku na doporučené dopisy rovněž k našemu výročí (o dopisnici, PR, R-nálepce, jakož i o UTL o 9 známkách a 12 kuponech, objednaných klubem k výročí, jsme Vás informovali v několika předešlých zprávách). Pan Ing. Kukačka nechal kolovat doporučený dopis ze včerejšího dne se známkou s kuponem z UTL, otisky PR a R-nálepkou, rovněž opatřený třídícím kódem jako jasným potvrzením, že dopis skutečně poštovním provozem prošel.).


V souvislosti se 40. výročím zavedení poštovních směrovacích čísel (PSČ) bylo připomenuto, že na mezinárodní filatelistickou virtuální výstavu EXPONET (http://www.exponet.info), konkrétně na internetové stránce http://www.japhila.cz/hof/0806/index0806a.htm a stránkách navazujících, byl nedávno umístěn již starší pěti rámový exponát pana Ing. Ivana Leiše, předsedy našeho klubu, s názvem "PSČ a výplatní otisky". 


Zájemci o poštovní historii Prahy by si neměli nechat ujít sobotní televizní magazín "Z metropole", který je reportážním týdeníkem, věnovaným hlavnímu městu, a to komunální problematice, službám, dopravě, ale i architektuře a historii. Sobotní díl magazínu přinese v rámci tématu "Tajemství pražských dvorků" výpravu do vnitro bloku domu číslo 12 v ulici Karolíny Světlé a položí si otázku "Sídlila tu kdysi pošta nebo nebo?". Na internetové stránce http://www.ceskatelevize.cz/porady/10116288835-z-metropole/213411058230014/ je k tomuto pořadu zajímavé video a také se zde dozvíme, že nejprve je program uváděn na ČT24 v sobotu 6. dubna od 11.30 hod., dále na ČT1 též v sobotu 6. dubna od 12.00 hod.; opakování pořadu bude v neděli 7. dubna od 23.30 hod. na ČT24 a pak v pondělí 8. dubna po půlnoci v 01.25 hod. na ČT1 (což bude vlastně už úterý 9. dubna).


Klub filatelistů 00-65 Apollofila pořádá v úterý 9. dubna 2013 (druhé úterý v měsíci) od 17.00 hod. odbornou přednášku svého jarního cyklu. Bude se jednat o téma "100. výročí vydávání albánských známek (známková a celinová tvorba 1913-1916)“ a přednášejícím bude pan Ing. Jan Krátký. Přednáška se koná v sále Domu Filatelie, Klimentská 6, Praha 1.

Princ Wilhelm Weid "Z milosti velmocí a vůle lidu Albánský kníže" a jeho žena Sofie přijíždí roku 1914 do Albánie (foto: wikipedie). 

Club gentlemanů Žižkov a Česká pošta, s.p., pošta Praha 33, srdečně zvou všechny zájemce na vernisáž již 140. výstavy Poštovní mini galerie, která bude věnována 140. výročí narození a 80. výročí úmrtí významného českého politika a státníka Antonína Švehly. Vernisáž proběhne ve středu 10. dubna od 19.00 hod. v Poštovní mini galerii na poště Praha 33, Přemyslovská 2, vchod z náměstí Jiřího z Poděbrad, Praha 3, Vinohrady. Výstava je sestavena z dobových fotografií, které nashromáždila paní Marie Zdeňková a laskavě je organizátorům pro tento účel zapůjčila.


Ve středu 24. dubna 2013 se v budově České pošty, s.p., v Jindřišské ul., uskuteční 29. výstavka podkladů pro tisk vydávané poštovní známky, kterou bude tentokrát výplatní známka s portrétem prezidenta republiky pana Miloše Zemana v nominální hodnotě (s písmenem) A. Bude vystaven oficiální portrét od fotografa pana Herberta Slavíka, rytecká kresba grafika a rytce pana Miloše Ondráčka, destička s původní rytinou, jakož i tiskový arch s příslušnými schvalovacími podpisy. 


Druhá část uvedené výstavky, kterou 24. dubna 2013 pořádá odbor známkové tvorby České pošty, státního podniku, bude věnována tisku tzv. upravených tiskových listů o 9 známkách a 12 kuponech, kdy kupony mohou být potištěny motivy dle zadání objednavatelů, a to buď pomocí laserové počítačové tiskárny nebo technikou ofsetu. Vystavena bude řada ukázek celých tiskových archů před rozřezáním, na kterých uvidíte tiskařské značky, barevné škály a kompletní perforaci. Výrobní náměstek ředitele akciové společnosti Poštovní tiskárna cenin Praha, pan Pavel Vavřina seznámí návštěvníky výstavky se specifikou tohoto poměrně málo nákladového tisku. Třetí část výstavky má být věnována návrhům na budoucí možné vydání poštovních zálepek.


Po informačním úvodu jednatele pana Ing. Kukačky následovala přednáška pana Tomáše Šilhána, ze které Vám v nejbližší době přineseme kratší fotografickou reportáž.


S pozdravem,
výbor Klubu filatelistů, sběratelů specializovaných oborů, 00-15 Praha

Žádné komentáře:

Okomentovat