Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2013/04/24

ČESKO (Praha) - XXIX. výstava na hlavní poště

Dnes - ve středu 24. dubna 2013 - se uskuteční již XXIX. výstava nově vydaných poštovních známek a připravovaných celin státním podnikem Česká pošta. Bude se konat jako obvykle v prostorách bývalé prodejny filatelie v prvním patře budovy hlavní pošty "110 00 PRAHA 1" v Jindřišské ulici (ochoz nad dvoranou).


Návštěvníci budou mít možnost prohlédnout si výtvarné návrhy, rytecké kresby a podklady pro tisk vydaných
výplatních známek vydávaných v tento den a další neméně zajímavé materiály.


První část výstavy bude věnována materiálům spojeným s vydáním výplatní poštovní známky "Prezident České republiky pan Miloš Zeman" (nominální hodnoty "A", v den vydání ekvivalent 10,00 CZK, rytecká kresba a rytina: pan Miloš Ondráček). Dále bude vystaven oficiální portrétní fotografie od pana Herberta Slavíka, destička s původní rytinou, a tiskový arch se schvalovacími podpisy.


Druhá část výstavy bude věnována 
tisku tzv. upravených tiskových listů (UTL) o 9 známkách a 12 kuponech, kdy kupony mohou být potištěny motivy dle zadání objednavatelů, a to buď pomocí laserové počítačové tiskárny nebo technikou ofsetu. Vystaveny mají být ukázky celých tiskových archů z produkce tiskárny OPTYS, spol. s r.o., ve stavu před rozřezáním, na kterých je možno vidět tiskařské značky, barevné škály a kompletní perforaci. Výrobní náměstek ředitele akciové společnosti Poštovní tiskárna cenin Praha, pan Pavel Vavřina zřejmě seznámí návštěvníky výstavky s nynější specifikou tohoto poměrně málo nákladového tisku.


Třetí část výstavy bude věnována návrhům (technologické přípravě) na případné budoucí možné vydání dalšího druhu poštovních cenin - zálepek.


Program výstavy je (standardně) následující: v 15.00 hodin otevření výstavy, v 15.30 hodin zahájení, a cca v 16.30 hodin ukončení celé akce.

Žádné komentáře:

Okomentovat