Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2013/04/20

SLOVENSKO (Veľké Chlievany) - Juraj Palkovič, 250. výročí narození

V příštím týdnu - ve čtvrtek 25. dubna 2013 - si připomeneme 250. výročí narození slovenského římskokatolického kněze a překladatele Juraje Palkoviče (1763-1835). Jeho zřejmě nejvýznamnějším dílem jako překladatele, byl překlad Bible do bernolákovské slovenštiny, který vlastním nákladem vydal ve dvou svazcích v letech 1829 a 1832.


Pošta "VEĽKÉ CHLIEVANY" bude ve výroční den používat příležitostné poštovní razítko, provedené podle grafického návrhu pana Lukáše Kvaššayho.


Na tomto místě je třeba ještě připomenout, že u příležitosti 200. výročí narození v roce 1963 vydala československá poštovní správa v rámci emise "Kulturní osobnosti a události" dne 25. března příležitostnou poštovní známku hodnoty 60h s portrétem Juraje Palkoviče.


Jednobarevná - hnědočerná - známka byla vydána v celkovém nákladu 4.200.000 kusů. V době vydání byla její nominální hodnota určena jako tarif za dopis hmotnosti do 20 gramů v další přepravě (tedy k jiným poštám). Poštovní platnost této známky byla na území České republiky i Slovenské republiky (jako nástupnických států Československa) ukončena 30. září 1993.

Často se - a dle mého názoru velmi nespravedlivě - uvádí, že známky a dopisy tzv. II. Československa (tedy období 1945-1992) nemají dnes téměř žádnou sběratelskou hodnotu a hodnotu finanční téměř minimální. Dovolím si touto cestou se zeptat všech čtenářů tohoto článku:
a) máte tuto známku použitou na běžné celistvosti z období jejího vydání? Či na celistvosti (dopise) z doby pozdější, nebo dofrankovanou na doporučeném či spěšném dopise? Rádi na našem blogu takovou celistvost zveřejníme,
b) u těchto známek byly v rámci tisku na okrajích archu dotištěno datum tisku (kterých mohlo být samozřejmě více) a číslo archu. Přiznám se, že jsem na datum tisku u těchto známek za více než třicet let sbírání nenarazil... 
A pak, že neexistují vzácnosti i u novodobých známek. A ještě předesílám, že co je vzácné, nemusí být vždy i drahé. A platí to i opačně, a nejen ve filatelii...  

Žádné komentáře:

Okomentovat