Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2013/06/17

ČESKO - Poštovní dopisnice s chybou! Aneb vzpomínáte na ČESKOSKOVENSKO?

V tomto roce uplynulo čtyřicáté výročí vydání obálky s natištěnou známkou "18. Olympiáda poštovních holubů Praha", kterou vydala tehdejší československá poštovní správa.


Až v den vydání - 20. ledna 1983 - se přišlo na chybu v názvu státu. Na místo nápisu "ČESKOSLOVENSKO" byl vytištěn nápis "ČESKOSKOVENSKO". A jedna z nejzajímavějších vad na československých celinách byla na světě!


Po třiceti letech si obdobnou blamáž vyzkoušela Česká pošta. Minulý týden - ve středu 12. června 2013 - vydala příležitostnou poštovní dopisnici "50. výročí fotbalového finále MS s Brazílií". Hlavní vadou - či chcete-li chybou - příležitostné poštovní dopisnice je její načasování. Vychází-li téměř v předvečer finálového utkání, bylo by jistě vhodné napsat správné číslo výročí - tedy 51. nikoliv 50! Finálové utkání se konalo v roce 1962 nikoliv 1963!


Další zajímavostí dopisnice je fakt, že nikde není zmíněn druhý partner fotbalového finále. Pošta si připomíná pouze finále někoho s Brazílií. Domnívám se, že se za název Československo nemusí stydět ani náš státní podnik Česká pošta či příslušné ministerstvo, pod které tento podnik (respektive vydávání poštovních cenin) spadá. Zvláště když dodnes používáme státní vlajku onoho nejmenovaného subjektu vyobrazenou na poštovní cenině.


Je dobře, že podobný exces nezopakovala brazilská poštovní správa. Na známkách, které vydala minulý týden (informaci jsme vám zprostředkovali zde) se objevil nápis, že se jedná o společné brazilsko-české vydání, dále informace že jde o finálový zápas Mistrovství světa v roce 1962, a součástí kresby jsou i dvě vlajky s označením států.


Ještě po celý dnešní den bude na hlavní poště "110 00 PRAHA 1" v Jindřišské ulici používáno příležitostné poštovní razítko, rovněž s chybně označeným datem výročí! A tak sběratelé mají dnes poslední šanci pořídit si dva poštovní artefakty s chybou na jednom místě!

Příležitostná poštovní dopisnice "50. výročí fotbalového finále MS s Brazílií" je vytištěna ofsetem, autorem grafického návrhu byl pan Zdeněk Netopil. Nominální hodnota natištěné známky je "Z" (zámoří, v den vydání ekvivalent 21,00 CZK). Prodejní cena dopisnice je 26,00 CZK, byla vydána v nákladu 4.700 kusů.

Žádné komentáře:

Okomentovat