Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2013/07/18

ČESKO - Československé stíhací perutě RAF (II.)

V úterý 13. srpna 2013 bude na poště "434 01 MOST 1" používáno příležitostné poštovní razítko k připomenutí našich - československých - leteckých stíhacích perutí v barvách britské RAF za II. světové války.


K této příležitosti vydává společnost NEWSPHILA z.s.p.o. speciální sadu tří tiskových listů se známkami České republiky doplněnými kupony s motivy jednotlivých leteckých perutí. A proč je tato série (sada) tiskových listů nazývána speciální? 

Jejich vydání je umožněno díky laskavému souhlasu britské RAF s využitím originálních předloh znaků jednotlivých leteckých squadron ("(c) British Crown Copyright/MOD").

Druhým předpokladem pro vydání této sady tiskových listů s kupony byla možnost použití originálních fotografií pořízených fotografy britské RAF, které jsou dnes součástí sbírek londýnského Imperial War Museums (IVM).





První tiskový list je věnován 310. československé stíhací peruti RAF, která vznikla 10. června 1940. Jednotka bojovala postupně na strojích Hawker Hurricane a Supermarine Spitfire různých verzí. 
Je vydán v limitovaném nákladu, použitá známka (9 ks) je nominální hodnoty "A" vzoru "Brána s pávem" (2011).


První kupon (K1, celkem 9 ks) tohoto (prvního) tiskového listu obsahuje výřez z fotografie pořízené během Bitvy o Británii dne 7. září 1940. Na křídle stroje Hawker Huriccane Mk.I, P3143, „NN-D“ po přistání na letišti v Duxfordu (Cambridgeshire, Anglie), stojí pilot Sgt Bohumil Fürst se psím maskotem squadrony. Před několika chvílemi sestřelil nepřátelský BF 109 pilotovaný Uffz Willim Goettingem.
Fotografie je v horní pravé části doplněna znakem 310. československé stíhací perutě RAF.

Druhý kupon (K2, celkem 1 ks) tohoto (prvního) tiskového listu obsahuje standardní potisk státního podniku České pošty - kresbu trubky a čtyřlístku.


Třetí kupon (K3, celkem 1 ks) tohoto (prvního) tiskového listu obsahuje výřez z fotografie pořízené během Bitvy o Británii dne 7. září 1940. Na křídle stroje Hawker Huriccane Mk.I, P3143, „NN-D“ po přistání na letišti v Duxfordu (Cambridgeshire, Anglie), patřící pilotu Sgt Bohumilu Fürstovi se doplňují pásy střeliva.
Fotografie je v spodní pravé části doplněna znakem 310. československé stíhací perutě RAF.


Čtvrtý kupon (K4, celkem 1 ks) tohoto (prvního) tiskového listu obsahuje znak 310. československé stíhací perutě RAF ("(c) British Crown Copyright/MOD").

První tiskový list lze objednat v E-shopu NEWSPHILA, po prokliku na tento odkaz zde. Tiskový list - či samostatné známky s kuponem (kupony) - je možno nechat orazit dne 13. srpna 2013 na poště "434 01 MOST 1" příležitostným poštovním razítkem. 





Druhý tiskový list je věnován 312. československé stíhací peruti RAF, která vznikla 29. srpna 1940. Jednotka bojovala postupně na strojích Hawker Hurricane a Supermarine Spitfire různých verzí. 
Je vydán v limitovaném nákladu, použitá známka (9 ks) je nominální hodnoty "A" vzoru "Brána s pávem" (2011).



První kupon (K1, celkem 9 ks) tohoto (druhého) tiskového listu obsahuje výřez z fotografie pořízené v letech 1943-44. Na záběru z hangáru potaženého maskovacími sítěmi jsou dva stroje Supermarine Spitfire LF Mark IXBs procházející údržbou a opravou motoru na letišti v Appledramu (Sussex).
Fotografie je v horní pravé části doplněna znakem 312. československé stíhací perutě RAF.

Druhý kupon (K2, celkem 1 ks) tohoto (druhého) tiskového listu obsahuje standardní potisk státního podniku České pošty - kresbu trubky a čtyřlístku.



Třetí kupon (K3, celkem 1 ks) tohoto (druhého) tiskového listu obsahuje výřez z fotografie pořízené v roce 1942. Seřazení piloti po dekorování československým prezidentem v exilu Dr. Edvardem Benešem u příležitosti druhého výročí vzniku jednotky (Harrowbeer, Devon).
Fotografie je v spodní levé části doplněna znakem 312. československé stíhací perutě RAF.




Čtvrtý kupon (K4, celkem 1 ks) tohoto (druhého) tiskového listu obsahuje znak 312. československé stíhací perutě RAF ("(c) British Crown Copyright/MOD").

Druhý tiskový list lze objednat v E-shopu NEWSPHILA, po prokliku na tento odkaz zde. Tiskový list - či samostatné známky s kuponem (kupony) - je možno nechat orazit dne 13. srpna 2013 na poště "434 01 MOST 1" příležitostným poštovním razítkem. 



Třetí tiskový list je věnován 313. československé stíhací peruti RAF, která vznikla 10. května 1941. Jednotka bojovala výhradně na strojích Supermarine Spitfire různých verzí. 
Je vydán v limitovaném nákladu, použitá známka (9 ks) je nominální hodnoty "A" vzoru "Brána s pávem" (2011).



První kupon (K1, celkem 9 ks) tohoto (třetího) tiskového listu obsahuje výřez z fotografie pořízené dne 8. dubna 1942. Na záběru je pilot 313. perutě u svého letadla v rozhovoru s "obslužným" personálem na letišti v Hornchurchu.
Fotografie je v horní pravé části doplněna znakem 313. československé stíhací perutě RAF.

Druhý kupon (K2, celkem 1 ks) tohoto (třetího) tiskového listu obsahuje standardní potisk státního podniku České pošty - kresbu trubky a čtyřlístku.



Třetí kupon (K3, celkem 1 ks) tohoto (třetího) tiskového listu obsahuje výřez z fotografie pořízené dne 19. dubna 1944. Spitfire LF IX prochází výměnou oleje u Appledramu (na provizorní přistávací ploše) v blízkosti Tangmere.
Fotografie je v spodní pravé části doplněna znakem 313. československé stíhací perutě RAF.


Čtvrtý kupon (K4, celkem 1 ks) tohoto (třetího) tiskového listu obsahuje znak 313. československé stíhací perutě RAF ("(c) British Crown Copyright/MOD").
Třetí tiskový list lze objednat v E-shopu NEWSPHILA, po prokliku na tento odkaz zde. Tiskový list - či samostatné známky s kuponem (kupony) - je možno nechat orazit dne 13. srpna 2013 na poště "434 01 MOST 1" příležitostným poštovním razítkem. 


Současně byly vydány i tři příležitostné korespondenční lístky s motivy všech tří československých stíhacích perutí RAF. Podrobnosti včetně možnosti objednání zde.

Další články k této tématice naleznete na našich stránkách na těchto odkazech zde:
ČESKO - Československé stíhací perutě RAF (I.) - článek z 17. července 2013,

Žádné komentáře:

Okomentovat