Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2014/08/25

POŠTOVNÍ HISTORIE - Těšínsko 1938-1939

V souvislosti s Mnichovskou konferencí většina sběratelů zná materiály z následně německou armádou obsazeného československého území v oblasti Sudet. Méně známou dějinnou událostí je obsazení části území Těšínska beckovským Polskem.

Polská 10. motorizovaná jízdní brigáda vjíždí do "Zaolší" (1. říjen 1938), zdroj: wikipedia

K obsazení tohoto území - v Polsku nazývaného "Zaolší" - došlo ve dnech od 1. do 11. října 1938. Následně se stalo součástí Polské republiky.

Polský "Ilustrowany Kuryer codzienny" vydávaný v Krakově z 3. října 1938 (ročník XXIX., číslo 273, str. 1), zdroj: wikipedia

Na takto zabraném území se nacházelo přes třicet československých poštovních úřadů. Při jejich postupném přebírání je polská poštovní správa téměř okamžitě vybavila i definitivními poštovními razítky (vzorů dle standardně používaných polských razítek).


Tato razítka mohla být použita na polských poštovních známkách jen do 30. srpna 1939, neboť toto území bylo obsazeno německou armádou již v první den druhé světové války - 1. září 1939.
Vzhledem k relativně malému počtu poštovních úřadů a krátké době, se celistvosti (dopisy) s těmito razítky vyskytují poměrně velmi vzácně.


Na aukčním serveru "Delcampe" je nabízen výše zobrazený dopis, zaslaný do zahraničí z poštovního úřadu "KARWINA 1" (razítko s rozlišovacím označením "c") dne 21. prosince 1938, do Česko-Slovenské republiky (Hranice na Moravě).


Jeho cena (39,96 EUR) v dnešním (25.08.2014) aktuálním kurzu České národní banky činí celkem 1.112,30 CZK. V případě zájmu některého z našich čtenářů jsme schopni tuto položku za výše uvedenou sumu (navýšenou pouze o poštovné a balné) zajistit. Budete-li mít o tuto položku zájem (či v případě dotazů) využijte náš e-mail: nakup-prodej.newsphila@centrum.cz.

Žádné komentáře:

Okomentovat