Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2015/03/20

ČESKO - O sbírání vlastních známek (IV.) - chybotisky vzorového vydání

Nově vydaná publikace "KATALOG vlastních známek Česká republika (2012-2015)" zveřejňuje objev chybotisků vydaných "vlastních známek".

Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, jako vydavatel českých poštovních známek, vydalo dne 20. června 2012 vzorové vydání známky nominální hodnoty "E" na šířku



Chybotisk této známky spočívá v tom, že vydavatel "vlastní známku" této hodnoty orientoval na výšku!


Katalog uvádí na straně 25 definici „chybotisk (chybný tisk)“ následovně: „poštovní cenina s hrubou chybou v některém z charakteristických znaků vzniklou v průběhu přípravy tiskových forem nebo v průběhu přípravy k tisku omylem (chybou) výrobce, řádně uvedená do poštovního provozu nebo veřejného prodeje; svou povahou výrobek, který měl být za normálních okolností kontrolou odhalen a vyřazen; obecně lze připustit existenci takovýchto chybných výrobků pro kterýkoliv z charakteristických rysů známky…“. 

Zdroj: Základní filatelistická terminologie, vydána v rámci publikace „Československá filatelie“ u příležitosti Světové výstavy poštovních známek PRAGA 1988.



_____________________________



Celobarevný „KATALOG vlastních známek Česká republika (2012-2015)“ na 290 stranách kompletně popisuje veškeré vydané známky, včetně 490 vyobrazení, 923 cenových záznamů a 18 tabulek. Cena katalogu je 499,00 CZK.

Nový katalog objednávejte na e-mailové adrese: 


Katalog je zasílán v protinárazové obálce doporučeným (R-) dopisem prostřednictvím státního podniku Česká pošta. K ceně je připočítávána částka za poštovné ve výši 47,00 CZK. V případě požadavku na zaslání dobírkou, je příplatek k poštovnému ve výši 49,00 CZK. Zásilka je vždy filatelisticky frankována.




Žádné komentáře:

Okomentovat