Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2016/04/06

ČESKO - Nové poštovní známky "Krásy naší vlasti"

Dnes - ve středu - 6. dubna 2016 vychází nová emise poštovních známek České republiky pod názvem "Krásy naší vlasti". Příležitostnou známku nominální hodnoty 17,00 CZK (katalogové označení 0881) "Hrad Buchlov" navrhl pan Adolf Absolon, rytinu provedl pan Martin Srb.


Jak udává vydavatel, námětem známky je "pohled z prvního nádvoří ke druhé bráně umístěné v objektu purkrabství z roku 1691. V pohledu dominuje jádro hradu z 13. až 14. století, které obíhá parkánová hradba. Vzadu vyčnívá tzv. hodinová věž z 16. století, vlevo je válcová věž Andělka".

Na zajímavou námětovou souvislost této právě vydané známky s telegramem, který obsahoval vyhlášení války Rakousko-Uherského císařství Srbskému království v roce 1914 upozorňuje článek "Telegram s vyhlášením Velké války na seznamu UNESCO", který byl na stránkách našeho blogu zveřejněn dne 18. prosince 2015 (odkaz zde).



Známky vychází v přepážkových listech (katalogové označení je 0881 PL) o osmi kusech, nominální hodnota je 136,00 CZK.


Současně se známkou vychází i obálka prvního dne vydání (FDC), v nákladu 3.500 kusů. Její katalogové označení je 0881 FDC, prodejní hodnota v den vydání je 33,00 CZK.



Autorem obrazové části FDC je rovněž pan Adolf Absolon, rytinu i zde provedl pan Martin Srb. Motivem je pohled na hrad od jihovýchodu, doplněný o notový záznam lidové písně "Ej od Buchlova větr věje".


Pro všechny zájemce o poslech této moravské písně ji do tohoto článku přidáváme na následujícím videu (YouTube). 



Kromě vlastní poštovní známky a obálky prvního dne vydání (FDC) vychází i list s nalepenou poštovní známkou (opatřenou otiskem razítka prvního dne vydání), takzvaný "nálepní list" (NL).


Jeho katalogové označení je 0881 NL, na samotném listě je v levém dolním rohu uvede rok vydání "2016", v pravém dolním rohu číslice "8" (osmá emise příslušného roku). Prodejní cena listu činila v den vydání 19,00 CZK.



Žádné komentáře:

Okomentovat