Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2016/05/09

ČESKO - Chybotisk aršíku Karel IV. na pokračování

Když jsme na stránkách našeho blogu zveřejnili dne 6. května 2026 velký článek "ČESKO - Chybotisk aršíku Karel IV." (odkaz po prokliknutí na název článku) v závěrečném odstavci bylo řečeno následující: 
"Zatím byl náklad (s výjimkou již prodaných kusů) stažen z prodeje. Bude velmi zajímavé sledovat, jak se k celému případu postaví vedení státního podniku Česká pošta a jaký bude další osud již vytištěných aršíků..."


Podle zpráv dosud zveřejněných na českých zpravodajských serverech "Pošta stahuje přes třicet tisíc známek s Karlem IV. Mají chybu" (9. května 2016, www.novinky.cz) a "Pošta stahuje známky s Karlem IV., popletla písmena v latinských slovech" (9. května 2016, www.idnes.cz) byl celkový náklad vytištěných aršíků 54.500 kusů.

Z tohoto nákladu bylo státním podnikem Česká pošta použito (roztrháno na známky) 4.200 kusů na tzv. obálky prvního dne vydání (FDC), dále 3.500 kusů na tzv. Pamětní list oddělení Známkové tvorby (státního podniku Česká pošta), dále cca 1.000 kusů aršíků (odhad) bylo použito na listy s nalepenou poštovní známkou, tzv. nálepní listy (NL).
Celkový počet takto "zlikvidovaných" aršíků činí cca 8.700 kusů.


K veřejnosti se tak mohlo dostat v první den prodeje celkem 45.800 kusů aršíků s vadou latinského nápisu. Jak vyplývá z článku na "novinkách.cz", Česká pošta v první den (resp. části druhého dne) prodala cca 20.000 kusů aršíků.
Pro méně znalé sběratelské reality v České republice - valnou část z toho tvoří aršíky dodané v rámci tzv. novinkové služby Klubům filatelistů (Českého svazu filatelistů), obchodníkům z poštovními známkami (v tuzemsku i v zahraničí) a individuálním odběratelům známek prostřednictvím novinkové služby státního podniku Česká pošta (oddělení "Služby filatelistům" v Karlových Varech).

Tedy celkový počet aršíků, které státní podnik Česká pošta stáhl z prodeje je cca 25.800 kusů. Jak dále vyplývá z odpovědí mluvčího pana Matyáše Vitíka z aršíků, které byly staženy, pošta použije známky, které nadále platí a které využije v rámci poštovních služeb”, státní podnik se kloní spíše k podpoře spekulativních prodejů

Žádné komentáře:

Okomentovat