Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2016/09/07

ČESKO - Nové poštovní známky "Ochrana přírody - Zoologické zahrady"

Dnes - ve středu 7. září 2016 - vychází další emise příležitostných poštovních známek České republiky, a to pod názvem "Ochrana přírody - Zoologické zahrady". V informacích vydavatele je za tímto názvem ještě uváděna římská číslice "I.", která dává tušit, že se bude jednat o první z více emisí na toto téma.


Jsou vydávány celkem čtyři poštovní známky hodnot 16,00 CZK (primární tarif - standardní dopis do 50 gramů v tuzemsku), 20,00 CZK (primární tarif - dopis hmotnosti od 101 do 500 gramů v tuzemsku), 24,00 CZK (primární tarif - dopis hmotnosti od 501 do 1000 gramů v tuzemsku)  a 27,00 CZK (primární tarif - prioritní dopis do 50 gramů v Evropě)  v aršíkovém provedení. Nominální hodnota celého aršíku je tedy 87,00 CZK.


První ze známek - nominální hodnoty 16,00 CZK (katalogové označení 0894) je věnována zoologické zahradě v Jihlavě a jejím hlavním obrazovým námětem je Levhart sněžný (Panthera uncia).


Druhá ze známek - nominální hodnoty 20,00 CZK (katalogové označení 0895) je věnována zoologické zahradě v Olomouci a jejím hlavním obrazovým námětem je Lev berberský (Panthera leo leo), doplňujícím Oryx jihoafrický (Oryx gazella gazella).


Třetí ze známek - nominální hodnoty 24,00 CZK (katalogové označení 0896) je věnována zoologické zahradě ve Dvoře Králové a jejím hlavním obrazovým námětem je Nosorožec dvourohý (Diceros bicornis), doplňujícím Pes hyenový (Lycaon pictus).


Čtvrtá ze známek - nominální hodnoty 27,00 CZK (katalogové označení 0897) je věnována zoologické zahradě v Praze a jejím hlavním obrazovým námětem je Kůň Převalského (Equus przewalskii).

Celý aršík je v grafickém provedení manželů Libuše a Jaromíra Knotkových. Se známkami vychází rovněž obálky prvního dne vydání (FDC), listy s nalepenou poštovní známkou - tzv. nálepní listy (NL) a analogické pohlednice - tzv. cartes maximum (CM).

Žádné komentáře:

Okomentovat