Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2017/01/19

ČESKO - Nové poštovní známky (CZ 0915) "Korunovační klenoty"

Třetí letošní emise poštovních známek České republiky "Korunovační klenoty" vyjde současně s předchozími, a to v pátek - 20. ledna 2017. Emisi tvoří jedna výplatní známka věnovaná nejvýznamnější kulturní památce České republiky Korunovačním klenotům, a je dále doplněna logem Světové výstavy poštovních známek PRAGA 2018. 


Příležitostná poštovní známka (rozměru 52 x 29 mm) nominální hodnoty "E" (tarif za dopis do hmotnosti 50 gramů zaslaný prioritně v Evropě, případně ekonomicky do Zámoří, v den vydání ekvivalent 32,00 CZK) je tištěna plnobarevným ofsetem a je vydána ve formě známkového sešitku (ZS), který obsahuje osm samolepicích známek. 


Katalogové označení výplatní poštovní známky je 0915.  Autorem výtvarného návrhu jsou manželé Libuše a Jaromír Knotkovi. Rozměr známkového sešitku (ZS) je 122 x 79 mm. 



Celková nominální hodnota známkového sešitku (ZS) je 256,00 CZK (8x 32,00 CZK), katalogové označení je 0915 ZS. Známkový sešitek vychází v prvním nákladu ve výši 60.000 kusů.


Dále je vydávána i jedna obálka prvního dne vydání (FDC), její katalogové označení je 0915 FDC. Je tištěna na stroji WAITE, autorem grafického návrhu jsou manželé Libuše a Jaromír Knotkovi, autorem rytiny pan Martin Srb.


Razítko prvního dne vydání je tvořeno kompozicí kříže z horní části Svatováclavské koruny, doplněného textem "PRAHA" a datem vydání "20.1.2017".


Obrazový motiv obálky prvního dne vydání je tvořen pohledem na bystu císaře a krále Karla IV. (včetně znaku s českým lvem) z triforia katedrály svatého Víta na Pražském hradě, doplněním o písmena "FDC". Obálka prvního dne vydání je vydávána v celkovém počtu 3.500 kusů, její cena v den vydání je 48,00 CZK.


Posledním sběratelským materiálem vydávaným státním podnikem České pošta k této emisi je list s nalepenou poštovní známkou (tzv. nálepní list), orazítkovanou razítkem prvního dne vydání. Nálepní list (NL) je v levém dolním rohu označen rokem vydání "2017", v pravém písmenem "A" (pořadovým písmenem první emise výplatních známek), katalogové označení je 0915 NL, cena v den vydání je 34,00 CZK.

Žádné komentáře:

Okomentovat