Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2017/01/18

ČESKO - Nové poštovní známky (CZ 0914) "Historické dopravní prostředky"

Druhá letošní emise poštovních známek České republiky vyjde pod názvem "Historické dopravní prostředky" v pátek - 20. ledna 2017. Emisi tvoří známka věnovaná historickému letadlu z dvacátých let XX. století typu AERO A-14 ČSA


Příležitostná poštovní známka (rozměru 40 x 23 mm) nominální hodnoty 32,00 CZK (tarif za dopis do hmotnosti 50 gramů zaslaný do Zámoří) je tištěna plno barevným ofsetem (přepážkové listy obsahují 50 kusů známek), katalogové označení je 0914.  Autorem výtvarného návrhu je pan Petr Ptáček.


Standardně je vydávána i jedna obálka prvního dne vydání (FDC), její katalogové označení je 0914 FDC. Je tištěna na stroji WAITE, autorem grafického návrhu je pan Petr Ptáček, autorem rytiny pan Bohumil Šneider.


Razítko prvního dne vydání je tvořeno tradičním logem výrobce letadel "Aero", doplněných textem "PRAHA" a datem vydání "20.1.2017".


Obrazový motiv obálky prvního dne vydání je tvořen pohledem ze země vzhůru na letící letadlo (jeho spodní část) a doplněním o písmena "FDC". Obálka prvního dne vydání je vydávána v celkovém počtu 3.400 kusů, její cena v den vydání je 48,00 CZK.



Dalším sběratelským materiálem vydávaným státním podnikem České pošta k této emisi je list s nalepenou poštovní známkou (tzv. nálepní list), orazítkovanou razítkem prvního dne vydání. Nálepní list (NL) je v levém dolním rohu označen rokem vydání "2017", v pravém číslicí "2" (pořadovým číslem emise), katalogové označení je 0914 NL, cena v den vydání je 34,00 CZK.


Posledním vydaným materiálem je analogická pohlednice (cartes maxima) s nalepenou poštovní známkou (CM) opatřenou otiskem denního razítka pošty "110 00 PRAHA 1" s datem dne vydání. Její katalogové označení je 0914 CM, cena v den vydání je 15,00 CZK, náklad analogické pohlednice (CM) je 2.300 kusů. 


Žádné komentáře:

Okomentovat