Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2017/01/31

ČESKO - O námětech krajských znaků (02) Středočeský kraj

V loňském roce vydal zapsaný spolek NEWSPHILA sadu čtrnácti příležitostných poštovních dopisnic s motivy krajů České republiky. Každá z nich obsahovala v rámci motivu na levé straně kromě dominantní obrazové části i dva symboly příslušného kraje – v horní části vlajku, pod ní znak.


Samostatnou dopisnici (02) Středočeský kraj lze objednat na odkazu
Sadu čtrnácti dopisnic "Kraje České republiky" lze objednat na odkazu

Vzhledem k tomu, že pro většinu lidí, kteří se se znakem nebo krajským praporem setkají, je hodně obrazových symbolů nejasných, či se o nich mohou jen dohadovat, je na následujících řádcích podáno jejich vysvětlení, a pro námětové sběratele i možná mnoho tipů na doplnění svých sbírek.


Středočeský kraj


Námětem obrazového motivu příležitostné poštovní dopisnice (ve tvaru štítu) je fotografie z pravděpodobného sídla prvního českého - historicky doloženého - přemyslovského knížete Bořivoje I., z hradiště na Levém Hradci na údolí s řekou Vltavou.


Znak. Červeno-stříbrně čtvrcený štít, v prvním a čtvrtém poli český lev, ve druhém poli černá plamenná orlice s červenou zbrojí a stříbrným perizoniem, ve třetím poli dvě vlnitá modrá břevna.


Prapor. Červeno-bíle čtvrcený list, v horním žerďovém a dolním vlajícím poli český lev, v dolním žerďovém poli dva vlnité modré pruhy, v horním vlajícím poli černá plamenná orlice s červenou zbrojí a bílým perizoniem. Poměr šířky k délce listu je 2:3.

Vysvětlení použitých symbolů. Středočeský kraj používá svůj znak, kterým potvrzuje kontinuitu vývoje a kterým zároveň dokazuje klíčové postavení kraje v českých zemích a v jejich historii. Figura českého lva ukazuje, že Středočeský kraj je součástí České republiky. Opakováním figury českého lva připomíná, že právě na území Středočeského kraje byly položeny základy českého státu. Užití svatováclavské orlice, dynastického znaku Přemyslovců, připomíná, že jádro přemyslovského knížectví se rovněž nacházelo na území dnešního Středočeského kraje. Dvě modré vlnovky symbolizují nejen dvě největší české řeky Vltavu a Labe, které protékají územím Středočeského kraje, ale zároveň doplňují tinktury české trikolory.


Svatováclavská orlice - jako dynastický znak Přemyslovců - byla použita v obrazové části příležitostné poštovní dopisnice emise "850. výročí korunovace knížete Vladislava II.". Dopisnice s natištěnou známkou nominální hodnoty 10,00 CZK (katalogové označení CDV Pre. 02/08) byla vydána dne 10. ledna 2008 (jako v pořadí druhá emise v tomto roce), v limitovaném nákladu 1.000 kusů.

Zdroje fotografií a obrázků: digitální archiv NEWSPHILA, wikipedie.

Žádné komentáře:

Okomentovat