Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2017/09/04

ČESKO - Nové (veřejné) vlastní známky (VZ 0063) "Historické poštovní štíty"

Jak jsme již na stránkách našeho blogu v srpnu oznámili, ve středu 6. září 2017 státní podnik Česká pošta vydá další emisi vlastních poštovních známek. Tentokrát se bude jednat o tzv. veřejné vydání, emitentem je sám státní podnik. Poštovní známky emise "Historické poštovní štíty" budou v prodeji na vybraných poštách za nominální hodnotu.


Emise je vydávána v archovém provedení (orientace na výšku), tiskový list (TL) obsahuje celkem dvacet pět kulatých samolepicích poštovních známek nominální hodnoty "A" (v den vydání ekvivalent 16,00 CZK, výplatné za standardní dopis do hmotnosti 50 gramů zasílaný v tuzemsku), pěti různých námětů. Nominální hodnota jednoho listu je v den vydání 400,00 CZK, celkový náklad je 20.000 kusů TL.


Námětem první známky (katalogové označení VZ 0583) je vývěsní štít Poštovní a telegrafní úřad (z roku 1918), kde je nápis doplněn znaky jednotlivých zemí samostatné republiky - Čech, Moravy, Slezska a Slovenska. Známka je v pravé části doplněna popisem, v části levé logem výstavy PRAGA 2018.


Námětem druhé známky (katalogové označení VZ 0584) je vývěsní štít Č. S. poštovní a telegrafní úřad (z roku 1919), kde je nápis doplněn znaky jednotlivých zemí samostatné republiky - Čech, Moravy, Slezska a Slovenska. Známka je v pravé části doplněna popisem, v části levé logem výstavy PRAGA 2018.


Námětem třetí známky (katalogové označení VZ 0585) je vývěsní štít Poštovní úřad (z roku 1937), kde je nápis doplněn malým státním znakem. Známka je v pravé části doplněna popisem, v části levé logem výstavy PRAGA 2018.


Námětem čtvrté známky (katalogové označení VZ 0586) je dvojjazyčný česko-německý vývěsní štít Poštovní úřad / Postamt (z roku 1920). Známka je v pravé části doplněna popisem, v části levé logem výstavy PRAGA 2018.


Námětem páté známky (katalogové označení VZ 0587) je vývěsní štít Poštovní úřad (z roku 1919), kde je nápis doplněn malým státním znakem (resp. malým znakem českých zemí). Známka je v pravé části doplněna popisem, v části levé logem výstavy PRAGA 2018.

Všechny známky mají vlevo od nominální hodnoty a názvu státu doplněno příjmení autora "DVOŘÁK" (autorem grafického návrhu emise je pan Karel Dvořák), vpravo rok vydání emise "2017".

Žádné komentáře:

Okomentovat