Informační blog o aktuálním dění ve filatelii... poštovní známky, dopisnice, příležitostná poštovní razítka, filatelistické výstavy a veletrhy, a to nejen z Česka ...včetně odkazů na jednotlivé poštovní správy, národní filatelistické organizace a poštovní muzea.

2013/07/17

ČESKO - Československé stíhací perutě RAF (I.)

V úterý 13. srpna 2013 bude na poště "434 01 MOST 1" používáno příležitostné poštovní razítko k připomenutí našich - československých - leteckých stíhacích perutí v barvách britské RAF za II. světové války.


K této příležitosti vydává společnost NEWSPHILA z.s.p.o. speciální sadu tří příležitostných poštovních dopisnic České republiky s motivy jednotlivých leteckých perutí. A proč je tato série (sada) dopisnic nazývána speciální? 
Jejich vydání je umožněno díky laskavému souhlasu britské RAF s využitím originálních předloh znaků jednotlivých leteckých squadron ("(c) British Crown Copyright/MOD")

Druhým předpokladem pro vydání této sady bylo použití obrazů z bojových akcí našich pilotů od malíře pana Vladimíra Urbánka, které jsou zakomponovány do filmových políček v levé části adresní strany dopisnic.

Znak 310. československé stíhací peruti Royal Air Force ("(c) British Crown Copyright/MOD")

První příležitostná poštovní dopisnice je věnována  310. československé stíhací peruti RAF, která vznikla 10. června 1940. Jednotka bojovala postupně na strojích Hawker Hurricane a Supermarine Spitfire různých verzí. Na obraze (soukromá sbírka) je stroj Hawker Huriccane Mk.I, P3143, „NN-D“, pilotovaný Sgt Bohumilem Fürstem (celkem pět jistých a jeden pravděpodobný sestřel), který dne 7. září 1940 během tvrdých bojů právě vrcholící vzdušné Bitvy o Británii sestřelil nepřátelský BF 109 pilotovaný Uffz Willim Goettingem.


Příležitostná poštovní dopisnice České republiky s motivem 310. československé letecké stíhací peruti RAF se známkou nominální hodnoty "A" (vzoru "Poštovní trubka") je vydána v limitovaném nákladu 1.000 kusů. Lze ji objednat v e-shopu NEWSPHILA, po prokliku na tento odkaz zde. Dopisnici je možno nechat orazit dne 13. srpna 2013 na poště "434 01 MOST 1" příležitostným poštovním razítkem.


Znak 312. československé stíhací peruti Royal Air Force ("(c) British Crown Copyright/MOD")

Druhá příležitostná poštovní dopisnice je věnována  312. československé stíhací peruti RAF, která vznikla 29. srpna 1940. Jednotka bojovala postupně na strojích Hawker Hurricane a Supermarine Spitfire různých verzí. Na obraze (soukromá sbírka) je stroj Supermarine Spitfire během akce „Ranger“ 25. srpna 1944 u stanice Raalte v Nizozemí. Cílem bojových operačních letů s označením „Rhubarb“ a „Ranger“ byly hloubkové útoky menších skupin stíhačů namířené proti dopravní infrastruktuře, letištím a jiným cílům na okupovaném území. Častou kořistí se stávaly vlakové soupravy.


Příležitostná poštovní dopisnice České republiky s motivem 312. československé letecké stíhací peruti RAF se známkou nominální hodnoty "A" (vzoru "Poštovní trubka") je vydána v limitovaném nákladu 1.000 kusů. Lze ji objednat v e-shopu NEWSPHILA, po prokliku na tento odkaz zde. Dopisnici je možno nechat orazit dne 13. srpna 2013 na poště "434 01 MOST 1" příležitostným poštovním razítkem.


Znak 313. československé stíhací peruti Royal Air Force ("(c) British Crown Copyright/MOD")

Třetí příležitostná poštovní dopisnice je věnována  313. československé stíhací peruti RAF, která vznikla 10. května 1941. Jednotka bojovala výhradně na strojích Supermarine Spitfire různých verzí. Mottem 313. squadrony bylo „Jeden jestřáb mnoho vran rozhání“. Na obrazu (soukromá sbírka) je stroj Supermarine Spitfire LF.MK.IXC, MJ291, „NN-N“, pilotovaný Ottou Smikem v červnu 1944, kdy se 134. (spojený) československý stíhací wing zúčastnil leteckých operací podporujících vylodění spojenců v Normandii.


Příležitostná poštovní dopisnice České republiky s motivem 313. československé letecké stíhací peruti RAF se známkou nominální hodnoty "A" (vzoru "Poštovní trubka") je vydána v limitovaném nákladu 1.000 kusů. Lze ji objednat v e-shopu NEWSPHILA, po prokliku na tento odkaz zde. Dopisnici je možno nechat orazit dne 13. srpna 2013 na poště "434 01 MOST 1" příležitostným poštovním razítkem.


Kromě výše uvedených materiálů v limitovaném nákladu budou vydány i tři tiskové listy se známkou nominální hodnoty "A" (vzoru "Brána s pávem") se speciálními kupony se znaky jednotlivých stíhacích perutí RAF (310., 312., a 313.). Tyto si můžete zajistit již nyní - použijte odkaz u uvedených čísel příslušných perutí.

Další články k této tématice naleznete na našich stránkách na těchto odkazech zde:

Žádné komentáře:

Okomentovat